Szarvas vagy õzgulyás

Hozzávalók: 

·                             1200 g szarvas- vagy õzhús,

·                             200 g vaj, 

·                             500 g vöröshagyma, 

·                             25 g pirospaprika,

·                             só, 

·                             60 g liszt,

·                             3 dl tejföl.

Elkészítés: 

Ehhez legjobb az állat eleje és lábszárhúsa, azt a pácolásnál leírtak szerint néhány napig pácoljuk, majd a húst ebben a páclében egyszer felforraljuk, abból kiemeljük és kisebb kockákra vágjuk. A vajban a finomra vágott hagymát pirítjuk, elkeverjük a fûszerpaprikával, ezután rögtön beletesszük a húst, felengedjük annyi vízzel vagy húslevessel (kb. 2 liter), hogy egy tartalmas levest kapjunk. Lehet esetleg még egy kevés liszttel simára kevert tejföllel behabarni. (Napjainkban a gulyásleves nem így készül! Liszt és tejföl nélkül, vaj helyett sertés zsírral, fokhagymával, köménymaggal, zöldpaprikával, paradicsommal, burgonyával fõzik manapság.)

 

 

Burgundi marhafarka

Hozzávalók: 

1 marhafarok, 
20 dkg hagyma, 
5 dkg zsír, 
3 dl száraz vörösbor, 
2 ek. liszt, 
1 ek. kapribogyó, 
só, bors

Elkészítés: 

 

A farkat megtisztítom a faggyútól és az ízeknél feldarabolom. A finomra vágott hagymát a zsíron üvegesre párolom, beleteszem a farkakat, keverés közben sózom, s mikor levet ereszt, megszórom a liszttel. Néhányszor megkeverem, majd 1 deci bort öntök rá és lefedve a legkisebb lángon félpuhára párolom. Hozzáadom a maradék bort, az apróra vágott kapribogyót, borsozom, majd készre főzöm. Burgonyapürével tálalom.

Gombás farka

Hozzávalók: 

1 marhafarka, 
10 dkg füstölt szalonna, 
15 dkg zsír, 
8 dkg vöröshagyma, 
20 dkg sárgarépa, 
10 dkg gyökér, 
4 dkg liszt, 
2 g ?rölt bors, 
1 tk. szemesbors, 
mustár, 
1 leveskocka, 
25 dkg erdei gomba, 
2 babérlevél, 
2 dl tejföl, 
1 citrom, 
cukor, só, 
páclé

Elkészítés: 

 

A leveskockából egy csésze vízzel húslevest készítek. A farkat hártyáitól megtisztítom, az ízeknél feldarabolom, kevés zsíron körbesütöm, a húslevessel locsolgatva párolom. Zsírban kisütöm a kockázott szalonnát, megpirítom a hagymát, a karikákra vágott zöldséget, illetve a felcikkezett gombát, babérlevéllel, citromlével felforralom és puhára párolom. Liszttel megszórom, barnára pirítom, a húsra öntöm és babérlevéllel, törött borssal puhára párolom. Tejfölözöm, Krumpligombóccal tálalom.

Igazi farkapörkölt

Hozzávalók: 

1 marhafarok, 
30 dkg hagyma, 
5 dkg zsír, 
2 ek jófajta töröttpaprika, 
2 ek lecsó, 
kevés köménymag, 

Elkészítés: 

 

A farkat megtisztítom a faggyútól és az ízeknél feldaramolom. A finomra vágott hagymát a zsíron üvegesre párolom, megszórom pirospaprikával, beleforgatom a farkadarabokat, keverés közben sózom, s mikor levet ereszt, akkor lefedem és a legkisebb lángon félpuhára párolom (vizet csak mindig keveset adok hozzá). Hozzáadom a köménymagot és a lecsót, majd készre f?zöm. Törtburgonyával, vagy galuskával tálalom.

Marhapörkölt

Hozzávalók: 

Vesepecsenye, vagy lábszár
Hagyma

Elkészítés: 

 

Legjobb hozzá a vesepecsenye széle (pacsni) vagy lábszár. Személyenként fél db hagymát apróra vágunk és forró zsírban megfonnyasztjuk. A húst kockákra vágjuk, megsózzuk és a hagymához tesszük. Addig sütjük a hagymás zsírban, amíg nyers vörös színét el nem vesztette. Ekkor egy mokkáskanálnyi pirospaprikát és egy kevés meleg vizet teszünk rá, majd fedő alatt puhára pároljuk. Amíg puhul, a vizet többször pótoljuk. Közben, ha van friss paradicsom és zöldpaprika, abból is teszünk hozzá egy keveset kimagozva és karikára vágva. Télen egy kevés paradicsompürét tehetünk bele. Tört burgonyával vagy tarhonyával tálaljuk.

Pacalpörkölt

Hozzávalók: 

 1 kg tisztított marhapacal,
 1 nagy fej hagyma,
 2 gerezd fokhagyma,
 1 paradicsom,
 1 zöldpaprika,
 5 evőkanál olaj,
 1 evőkanál édes-nemes pirospaprika,
 1 csipet őrölt kömény,
 1 mokkáskanál szárított majoránna

Elkészítés: 

1. A pacalt többször váltott hideg vízben megmossuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Amint felforrt, a vizet leöntjük róla, és hideg vízben ismét átmossuk. Ezután kuktában sós vizet forralunk, beletesszük a pacalt, lezárjuk, és kb. 2 óra alatt puhára főzzük. (Ez normál edényben kb. 4 órát tartana!)

2. Amíg a pacal fő, megtisztítjuk a hagymát, a fokhagymát, és apróra vágjuk. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját és feldaraboljuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, felszeleteljük.

3. A kuktát kihűtjük, kivesszük a pacalt, és ceruza vékonyságú csíkokra vágjuk.

 

4. Az olajat egy nagyobb lábasban felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, kevergetve megpirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, felöntjük kb. egy dl vízzel. Hozzáadjuk a pacalt, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel, majoránnával, és kb. fél óra hosszat, lassú tűzön főzzük, hogy az ízek jól összeérjenek, és a leve besűrűsödjön. Sós vízben főtt burgonyával tálaljuk.

Hozzávalók: 

jó minõségû pacal, 
vöröshagyma (1 kg pacalhoz 15-20 dkg vöröshagyma), 
fûszerpaprika, 
só, zsír, esetleg kevés bors és fokhagyma.

Elkészítés: 

 

A jó minõségû pacalt megtisztítjuk, majd elõfõzzük (a forrástól számított kb. 10 percig). Ezt követõen felcsíkozzuk, beletesszük a bográcsba, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és kb. 2 órát fõzzük. Ekkor a zsírt külön felmelegítjük, beletesszük a fûszerpaprikát és folyamatosan keverjük. (Vigyázzunk, a paprika ne égjen meg!) Ha elérte a kellõ hõfokot, ráöntjük a félig megfõtt pacalra és erõs tûzön forraljuk. Közben kevés sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük, majd készre fõzzük. (A teljes fõzési idõ kb. 5 óra.)

Hozzávalók: 

2 kg pacal
1 nagyobb, húsos csülök
2 evõkanál ételízesítõ por
1 dl ecet
3-4 gerezd fokhagyma
4 evõkanál olaj
1 nagy fej vöröshagyma
2 db paprika
2 db paradicsom
3 evõkanál pirospaprika
1 cseresznyepaprika
õrölt bors

Elkészítés: 

 

A pacalt megtisztítjuk, ecetes vízzel leforrázzuk, majd sós, ételízesítõ porral ízesített vízben puhára fõzzük, végül leszûrjük és felcsíkozzuk. A csülköt annyi vízben, amennyi ellepi, puhára fõzzük, közben sóval, fokhagymával, ételízesítõ porral fûszerezzük. Majd a csülköt kiemeljük, s ha lehûlt, kicsontozzuk, a húst pedig csíkokra vágjuk. (A fõzõlevet félretesszük.) A bográcsban a fölforrósított olajon üvegesre pirítjuk a felaprított vöröshagymát. Pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, majd kevés csülöklével felengedjük. Hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot és a paprikát, a csíkokra szeletelt pacalt és a csülökhúst, majd felöntjük annyi csülöklével, hogy elegendõ szaftja legyen. Lassú tûzön jó egy órányit fõzzük. Akkor jó, ha a szaftja ragacsos-sûrû lett.

Hozzávalók: 

1 ökörfarok, hasonló súlyú ökörfejhús, 
sonkaszalonna, 
sűrített paradicsom, 
zsír, 
hagyma, 
1 sárgarépa, 
fokhagyma, 
petrezselyem, zeller, 
só, bors, 
fanyar vörösbor, víz

Elkészítés: 

 

Az ökörfarkat a csigolyáknak megfelelően felvágjuk. Hogy a levének is meglegyen a kellő sűrűsége, a farokéval egyező súlyú fejhúst darabokra vágunk és hozzáadjuk a farokhoz. Akár a minestránál, itt is összedolgozunk egy darab sonkaszalonnát hagymával, fokhagymával, petrezselyemmel és egy sárgarépával, a keveréket zsírban felolvasztjuk, majd a farkat és a fejhúst együtt feltesszük főni. Amikor a hús megbarnul, következik a sózás-borsozás, majd a fanyar vörösbor, amivel nyakon öntjük. Amikor a bor elpárolog, az egészet felöntjük sűrített paradicsommal, amelyet vízzel erősen felhigítottunk, majd szükség szerint utána is töltögetünk hozzá vizet

Bakonyi sertésszelet

Hozzávalók: 

·                             1 kg kicsontozott sertéskaraj

·                             2 nagyobb fej hagyma

·                             20 dkg húsos füstölt szalonna

·                             40 dkg friss erdei gomba (csiperke is jó)

·                             1-2 db zöldpaprika

·                             1 db paradicsom

·                             1 evőkanál paradicsompüré

·                             2 dl száraz fehérbor

·                             1-2 dl hús alaplé

·                             3 dl tejföl

·                             1 dl főzőtejszín

·                             2-3 evőkanál liszt

·                             1 evőkanál libazsír

·                            

·                             őrölt bors

·                             pirospaprika

·                             csípős piros arany

Elkészítés: 

A sertéskarajt kisujjnyi szeletekre vágom, széleit 4-5 helyen kissé
bevágom, hogy sütéskor ne ugorjon össze, sózom, borsozom és lisztbe
forgatom. A szalonnát felkockázom, a hagymát félbe, majd vékonyan
félfőre vágom, a paprikát karikázom, a paradicsomot kockára vágom, a
gombát méretétől függően szeletelem vagy darabolom.

Egy mélyebb teflon serpenyőben felhevítem a zsírt, majd hirtelen átsütöm
benne a lisztes karajszeleteket, amikor szint kap, kiszedem egy
tányérra. A zsiradékban kiolvasztom a felkockázott szalonnát, amikor már
pirul, mehet bele a hagyma, gyengén sózom, és lassú tűzön aranybarnára
párolom. Hozzáadom a paprikát és a paradicsomot, sózom, borsozom ízlés
szerint teszek bele a csípős piros aranyból is, összefőzöm.

Beleteszem a karajszeleteket, meghintem pirospaprikával, beleadom a
paradicsompürét és felöntöm a borral, ha szükséges, adok hozzá húslevet
is (ez lehet leves kockából készítve is). A húst majdnem teljesen puhára
párolom, ekkor hozzáadom az összevágott gombát, addig főzöm
takaréklángon, míg minden megpuhul. Közben csomómentesre összedolgozom a
tejfölt, a tejszínt némi liszttel, ezzel sűrítem a szaftot.

Frissen főzött vajas galuskával tálalom, kevés vágott petrezselyemzölddel díszítem, tejfölt is kínálok mellé.

Megjegyzés: 

A legfinomabb vegyes erdei gombából, nálunk a piacon (ellenőrizve természetesen) mindig kapható, de aki nem tud ilyet beszerezni, csiperkéből is bátran elkészítheti. Jó étvágyat hozzá!

Forrás: 

 

http://www.mindmegette.hu/bakonyi-sertesszelet-ii.recept

38. oldal / 48

Képviselő testület

Lovaszi cimer

Jánosi Zsuzsanna polgármester

Testületi tagok:
Kondákor Csabáné alpolgármester
András Csabáné képviselő
Szabó Zilia képviselő
Kománovics Péter képviselő
Páli Tibor képviselő
Simon András képviselő

Elérhetőség: 06-30/237-1334

Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Orsós Attila elnők
Orsós Attiláné eln.hely.
Orsos Klaudia képviselő

Elérhetőség: 06-30/393-7879

Települési adatok

2024. január

0-17 éves 196
18-59 éves 612
60-99 éves 348
Összesen 1 156

Részletes adatok...


 Az Önkiszolgáló Étterem menüajánlata

Étlap 2024.11.11 - 2024.11.15-ig

Étlap 2024.11.04 - 2024.11.08-ig

 

Vasfüggöny Múzeum és Bunkerlátogatás

 ovohely

Kedves látogatóink számára lehetőséget biztosítunk a légópince idegenvezetéssel történő látogatására. 

Felnőtt belépő: 1000 Ft/fő
Diák és nyugdíjas: 500 Ft/fő;

10 főtől felnőtt csoportoknak: 8000 Ft/csoport
Szünnap: vasárnap, hétfő
 
 Jelentkezés: bunkerlovaszi(a)gmail.com
+36 30 265 9614 (9:00 - 17:00)
Joomla templates by Joomlashine