Egyebek

Egyebek (163)

Alkategóriák

Olajos történetek (73)
Olajos történetek

Kuba Endre egykori lovászi lakos keresett meg bennünket azzal, hogy szívesen közreadná rövid írásait honlapunkon. Ezt az oldalt az ilyen történeteknek szenteljük.

 

Reméljük mások is kedvet kapnak és megosztják velünk élményeiket!

Elemek megtekintése...
Olajos történetek (1)
Olajos történetek

Kuba Endre egykori lovászi lakos keresett meg bennünket azzal, hogy szívesen közreadná rövid írásait honlapunkon. Ezt az oldalt az ilyen történeteknek szenteljük.

 Mindannyian emlékezünk arra, hogy a bányász buszokon, vagy a munkahelyi pihenőkön mennyi érdekes, többnyire vidám történet hangzott el a kollégák szájából. Itt mód van arra, hogy ne merüljenek feledésbe ezek az anekdoták. Reméljük mások is kedvet kapnak és megosztják velünk élményeiket! 

Elemek megtekintése...

Ha már unod a boltokban kapható porból készült szószokat, itt egy saját magad által is elkészíthető, egyszerú recept.

Hozzávalók

  • 1 kg darált marhahús
  • 500 g spagetti tészta
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 70 g sűrített paradicsom
  • 500 g paradicsompüré
  • 1 ek cukor
  • bazsalikom
  • majoranna
  • oregánó
  • kakukkfű
  • só, bors
  • oliva olaj

Elkészítés

A felaprított hagymát dinszteld meg az olajon, majd a darált húst pirítsd rajta fehéredésig. Ha már megfelelő, jöhet rá a paradicsom.Izlés szerint mehet a fűszerezés, minél több, annál jobb (persze a kakukkfűvel érdemes vigyázni!)

A tésztát főzd ki sós vízben egy kevés olajjal.

Hozzávalók

  • 500 gramm finomliszt
  • 1/4 élesztő (vagy 1 tasak instant élesztő)
  • 2 dl langyos víz
  • 2 ek olaj (oliva, tökmag izlés szerint)
  • 1/2 tk só
  • 1 tk só (próbáltam ízvarázzsal is, úgy még finomabb)

Elkészítés

A leszitált liszt közepébe mélyedést csinálunk és abban felfuttatjuk az élesztőt a cukorral kb. 15 perc alatt.

Összedagasztjuk a hozzávalókat annyi vízzel, amíg egy lágy, jól formázható tésztát kapunk.

Ha kész, meleg helyen pihentessük és hagyjuk kelni kb. 1 órát, amíg kétszeresére nem kel.

Megvágjuk a tetejét és 220 fokon nagyjából 1/2 óra alatt aranybarnára sütjük.

Hamburger zsemle

hozzávalók 8 adag 

elkészítés 

  1. A kézmeleg vízbe keverjük az élesztőt és a cukrot is, majd várunk pár percet, hogy felfusson.
  2. A lisztet keverőtálba öntjük, beleteszünk egy tojást, az olajat, a sót, majd a felfuttatott élesztős, cukros vizet is. 8-10 percig dagasztjuk, amíg egy kicsit még ragadós, de ruganyos tésztát kapunk.
  3. Kilisztezett tálba tesszük, letakarjuk konyharuhával vagy fóliával, és langyos helyen egy órát kelesztjük.
  4. Mikor a tészta megkelt, 10-12 dkg-os egyelő méretű zsemléket formázunk (nagyjából 8 db lesz), és azokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Amikor elhelyezzük őket, bele kell kalkulálni, hogy a második kelesztés és a sütés alatt a mostanihoz képest nagyjából még a duplájukra fognak nőni.
  5. Letakarjuk a tepsit, és ismét egy órát kelni hagyjuk a már megformázott zsemléket.
  6. Ha megkeltek, egy kikevert tojással óvatosan megkenjük a zsemlék tetejét, majd megszórjuk mindegyiket szezámmaggal.
  7. 200 C-os sütőben nagyjából 15-20 perc alatt aranybarnára sülnek.
  8. Ha megsültek, pihentessük rácson a zsemléket, amíg ki nem hűlnek.

Hozzávalók 4 darabhoz:

50 dkg finomliszt
20 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 dl tej
1 dkg élesztő
1 db tojás
1 kávéskanál só
1 db citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor

MÁKOS TÖLTELÉKHEZ

40 dkg darált mák
15 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 db reszelt alma
1 db citrom

DIÓS TÖLTELÉKHEZ

40 dkg darált dió
15 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 db reszelt alma
1 db citrom
1 evőkanál lekvár


 

Elkészítés:

A lisztet és a porcukrot szitáld egy tálba. Add hozzá a sót és a reszelt citromhéjat. Rakd hozzá a kis darabokra vágott vajat, majd a kezeddel alaposan morzsold össze. Üsd a tojást egy másik edénybe, öntsd hozzá a hideg tejet, add hozzá a vaníliás cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Keverd simára, de nem kell felfuttatni. Tedd a tojásos-élesztős keveréket a liszt közepébe, és gyúrd össze a tésztát. Készíts belőle négy egyforma nagyságú gombócot. Takard le, és rakd a hűtőbe legalább egy órára.

Közben készítsd el a tölteléket. A mákot keverd össze a cukorral, a vaníliás cukorral és a lekvárral. A diós tölteléket is hasonlóan készítsd el, majd felezd meg a mákos és a diós masszát is. A gombócokat egyenként nyújtsd ki lisztezett felületen két-három milliméter vastagra, és kend meg a töltelékkel. Tekerd fel, és fektesd a rudakat egy tepsibe, egymás mellé. A tojást verd fel, és kend le vele a bejgliket. Meleg helyen fél órát hagyd pihenni, majd újra kend le, és rakd hűvösebb helyre még fél órára. Így lesz szép márványos a tészta. Szurkáld meg több helyen fogvájóval, és mehet az előmelegített sütőbe. Süsd aranybarnára 200 fokon 25-30 perc alatt, majd kihűlve szeleteld fel.

  • Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 40 dkg margarin
  • 50 dkg tehéntúró
  • 3 dl tejföl
  • 2 csapott evőkanál só
  • 1-1,5 dl tej
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 tojás

Elkészítés: 1 dl tejet meglangyosítunk, elkeverünk benne 1 kiskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Közben kimérjük a lisztet, megsózzuk, elmorzsoljuk a felaprított margarinnal és az áttört túróval. Közepébe fészket formálunk, ide öntjük az élesztős tejet és a tejfölt, majd alaposan kidolgozzuk a tésztát. Ha kell, adunk még hozzá tejet vagy lisztet. Letakarva kb. 45 percen át pihentetjük.

Lisztezett deszkán több részletben ujjnyi vastagra kinyújtjuk, késsel a tetejét megrácsozzuk, kiszaggatjuk, majd a kezünkkel kissé megsodorjuk, hogy szép magasak legyenek a pogácsák.

Tetejüket lekenjük tojással, majd sütőpapírral bélelt tepsin 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük őket.

Tepertős pogácsa

hozzávalók 10 adag

1 kg finomliszt
40 dkg darált tepertő
5 dl tejföl
1 db tojás
5 dkg friss élesztő
4 teáskanál só
bors ízlés szerint
1 kk sütőpor
1 ek sertészsír
1 teáskanál fűszerpaprika
0.5 dl tej
1 db tojás (a kenéshez)

Elkészítés:

  1. Az élesztőt a langyos tejben feltuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, borsot, a sütőport, a pirospaprikát, és kicsit átkeverjük. Beletesszük a tepertőt, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a zsírt, az egyik egész tojást, és annyi tejföllel összegyúrjuk, hogy szép egynemű, könnyű, puha tésztát kapjunk.
  2. Azonnal lehet nyújtani, kb. jó ujjnyi vastagságúra. Nagyon éles késsel a tetejét bekockázzuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapírozott  tepsibe egymás mellé, nem nagyon sűrűn rakjuk. Itt hagyjuk kelni 1 órán át!
  3.  Előmelegítjük a sütőt.  A megkelt pogácsákat a második, felvert egész tojással megkenjük, és betesszük a sütőbe aranybarnára sülni.

Pirított gomba

Hozzávalók:

  • 800 g csiperke gomba,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 1 kanál olasz fűszerkeverék,
  • olívaolaj,
  • só,
  • őrölt fekete bors,
  • 40 ml balzsamecet.

Elkészítés:

Szeleteljük fel a gombát kisebb darabokra. Ha kicsik a gombák, akkor nem kell felvagdosni. Keverjük össze a fokhagymát az olajjal, a sóval és a többi fűszerrel, az így kapott fűszeres levet öntsük rá a gombára, kavarjuk jól össze és hagyjuk állni 20 percet. Tegyük a gombát egy tűzálló tálba és előmelegített sütőben, 200 fokon süssük 15-20 percig. Közben kavarjuk meg, hogy az ízek jól átjárják.

Olasz fűszerkeverék: 2 ek. szárított bazsalikom, 2 ek. szárított majoránna, 1 ek. oreganó 1 ek. rozmaring, 1 ek. pirospaprika.

Egyszerre ehető ajándék és egyszerre egy szuper desszert az ünnepi asztalon: ez a csokiszalámi, ami cseppet sem olyan félelmetes dolog, mint amilyennek a neve alapján tűnhet. Szalámit nem tartalmaz, csokit viszont annál inkább, a külseje alapján pedig leginkább egy olasz érlelt felvágottra hasonlít. Ha túltettük magunkat azon, hogy milyen jól néz ki és egy késsel nekiestünk, akkor pedig az is hamar kiderül, hogy nem csak szép, de nagyon finom is. 

Skót tojás

Hozzávalók:

6 db tojás
15 dkg liszt
10 dkg kukoricapehely

A húsos bundához:
30 dkg darált hús
0,5 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál majoránna (tetszőleges)
só, frissen őrölt bors
olaj
mustár

1. oldal / 12

Képviselő testület

Lovaszi cimer

Kovács Ferenc polgármester

Testületi tagok:
András Csabáné alpolgármester
Cseke Lászlóné képviselő
Hóbor Róbert képviselő
Kovács Ágnes képviselő
Páli Tibor képviselő
Varga László képviselő

Elérhetőség: 06-30/237-1334

Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Orsós Attila elnők
Károlyi Julianna eln.hely.
Orsós György képviselő

Elérhetőség: 06-30/393-7879

Kerka-völgye Baráti Kör Egyesület

Kérjük támogassa adója 1%-ával egyesületünk tevékenységét!

Adószámunk: 18965605-1-20

 

Települési adatok

2023. január

0-17 éves 197
18-59 éves 636
60-99 éves 360
Összesen 1 193

Részletes adatok...


 Az Önkiszolgáló Étterem menüajánlata

Étlap 2024.03.18 - 2024.03.22-ig

Étlap 2024.03.11 - 2024.03.15-ig

 

Vasfüggöny Múzeum és Bunkerlátogatás

 ovohely

Kedves látogatóink számára lehetőséget biztosítunk a légópince idegenvezetéssel történő látogatására. 

Felnőtt belépő: 1000 Ft/fő
Diák és nyugdíjas: 500 Ft/fő;

10 főtől felnőtt csoportoknak: 8000 Ft/csoport
Szünnap: vasárnap, hétfő
 
 Jelentkezés: bunkerlovaszi(a)gmail.com
+36 30 265 9614 (9:00 - 17:00)
Joomla templates by Joomlashine