Egyebek

Egyebek (159)

Alkategóriák

Olajos történetek (73)
Olajos történetek

Kuba Endre egykori lovászi lakos keresett meg bennünket azzal, hogy szívesen közreadná rövid írásait honlapunkon. Ezt az oldalt az ilyen történeteknek szenteljük.

 

Reméljük mások is kedvet kapnak és megosztják velünk élményeiket!

Elemek megtekintése...
Olajos történetek (1)
Olajos történetek

Kuba Endre egykori lovászi lakos keresett meg bennünket azzal, hogy szívesen közreadná rövid írásait honlapunkon. Ezt az oldalt az ilyen történeteknek szenteljük.

 Mindannyian emlékezünk arra, hogy a bányász buszokon, vagy a munkahelyi pihenőkön mennyi érdekes, többnyire vidám történet hangzott el a kollégák szájából. Itt mód van arra, hogy ne merüljenek feledésbe ezek az anekdoták. Reméljük mások is kedvet kapnak és megosztják velünk élményeiket! 

Elemek megtekintése...
  • Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 40 dkg margarin
  • 50 dkg tehéntúró
  • 3 dl tejföl
  • 2 csapott evőkanál só
  • 1-1,5 dl tej
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 tojás

Elkészítés: 1 dl tejet meglangyosítunk, elkeverünk benne 1 kiskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Közben kimérjük a lisztet, megsózzuk, elmorzsoljuk a felaprított margarinnal és az áttört túróval. Közepébe fészket formálunk, ide öntjük az élesztős tejet és a tejfölt, majd alaposan kidolgozzuk a tésztát. Ha kell, adunk még hozzá tejet vagy lisztet. Letakarva kb. 45 percen át pihentetjük.

Lisztezett deszkán több részletben ujjnyi vastagra kinyújtjuk, késsel a tetejét megrácsozzuk, kiszaggatjuk, majd a kezünkkel kissé megsodorjuk, hogy szép magasak legyenek a pogácsák.

Tetejüket lekenjük tojással, majd sütőpapírral bélelt tepsin 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük őket.

Tepertős pogácsa

hozzávalók 10 adag

1 kg finomliszt
40 dkg darált tepertő
5 dl tejföl
1 db tojás
5 dkg friss élesztő
4 teáskanál só
bors ízlés szerint
1 kk sütőpor
1 ek sertészsír
1 teáskanál fűszerpaprika
0.5 dl tej
1 db tojás (a kenéshez)

Elkészítés:

  1. Az élesztőt a langyos tejben feltuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, borsot, a sütőport, a pirospaprikát, és kicsit átkeverjük. Beletesszük a tepertőt, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a zsírt, az egyik egész tojást, és annyi tejföllel összegyúrjuk, hogy szép egynemű, könnyű, puha tésztát kapjunk.
  2. Azonnal lehet nyújtani, kb. jó ujjnyi vastagságúra. Nagyon éles késsel a tetejét bekockázzuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapírozott  tepsibe egymás mellé, nem nagyon sűrűn rakjuk. Itt hagyjuk kelni 1 órán át!
  3.  Előmelegítjük a sütőt.  A megkelt pogácsákat a második, felvert egész tojással megkenjük, és betesszük a sütőbe aranybarnára sülni.

Pirított gomba

Hozzávalók:

  • 800 g csiperke gomba,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 1 kanál olasz fűszerkeverék,
  • olívaolaj,
  • só,
  • őrölt fekete bors,
  • 40 ml balzsamecet.

Elkészítés:

Szeleteljük fel a gombát kisebb darabokra. Ha kicsik a gombák, akkor nem kell felvagdosni. Keverjük össze a fokhagymát az olajjal, a sóval és a többi fűszerrel, az így kapott fűszeres levet öntsük rá a gombára, kavarjuk jól össze és hagyjuk állni 20 percet. Tegyük a gombát egy tűzálló tálba és előmelegített sütőben, 200 fokon süssük 15-20 percig. Közben kavarjuk meg, hogy az ízek jól átjárják.

Olasz fűszerkeverék: 2 ek. szárított bazsalikom, 2 ek. szárított majoránna, 1 ek. oreganó 1 ek. rozmaring, 1 ek. pirospaprika.

Egyszerre ehető ajándék és egyszerre egy szuper desszert az ünnepi asztalon: ez a csokiszalámi, ami cseppet sem olyan félelmetes dolog, mint amilyennek a neve alapján tűnhet. Szalámit nem tartalmaz, csokit viszont annál inkább, a külseje alapján pedig leginkább egy olasz érlelt felvágottra hasonlít. Ha túltettük magunkat azon, hogy milyen jól néz ki és egy késsel nekiestünk, akkor pedig az is hamar kiderül, hogy nem csak szép, de nagyon finom is. 

Skót tojás

Hozzávalók:

6 db tojás
15 dkg liszt
10 dkg kukoricapehely

A húsos bundához:
30 dkg darált hús
0,5 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál majoránna (tetszőleges)
só, frissen őrölt bors
olaj
mustár

Irdalt krumpli

Hozzávalók:

 személyenként 2 db közepes burgonya
vöröshagyma
füstölt kolbász
paprikás szalámi
füstölt szalonna
csípős zöld paprika
sajt

bors
kakukkfű
oreganó
rozmaring
kevés olíva olaj

Hozzávalók:

Emlékeim ködéből ma is előlép az a vadkörtefa, amely a strand alatt terjeszkedett egykor lombos ágaival. Itt ücsörögtek 1940-ben azok a munkanélküli fiatalemberek, akik arra vártak, hogy az első kút fúrásánál valami munkát kaphassanak. A tó környékén a fű elszáradt, megsárgult a sok tétlen ember várakozása nyomán. Nekem szerencsém volt, jó fizikumú srác lévén felvettek a kútalapozásokhoz az L-1-es kúthoz dolgozni. A jelenlegi pontházak helyén kukoricaföld nyúlt el, csak egy szűk út vezetett arra a hegy irányából. Végeztünk az alapozással, aztán robbanásszerűen kezdődött itt az élet. Fuvarosok lovas kocsikkal szállították az olajipari gépeket, felszeleléseket. Távolról kíváncsiskodó gyerekek és felnőttek nézték a fejleményeket. Tanúi lehettek a születő új iparág létrejöttének.

1. oldal / 12

Advent

Készítse fel lelkét az ünnepre.

Képviselő testület

Lovaszi cimer

Kovács Ferenc polgármester

Testületi tagok:
András Csabáné
Hóbor Róbert
Kovács Ágnes
Varga László
Léránt Ferenc
Páli Tibor

Települési adatok

2019. január

0-17 éves 180
18-59 éves 651
60-99 éves 325

Részletes adatok...


Állandó lakosok

2019. jan. 1. 1 156
2018. jan. 1. 1 156
2017. jan. 1. 1 184
2016. jan. 1. 1 178
2015. jan. 1. 1 188
2014. jan. 1. 1 206
2013. jan. 1. 1 226
2012. jan. 1. 1 234
2011. jan. 1. 1 241
2010. jan. 1. 1 237
2009. jan. 1. 1 250
2008. jan. 1. 1 272
2007. jan. 1. 1 271
2006. jan. 1. 1 273
2005. jan. 1. 1 262
2004. jan. 1. 1 281
2003. jan. 1. 1 307
2002. jan. 1. 1 329
2001. jan. 1. 1 346
2000. jan. 1. 1 344

Bunkerlátogatás

 ovohely

Kedves látogatóink számára lehetőséget biztosítunk a légópince idegenvezetéssel történő látogatására. 

Felnőtt belépő: 500 Ft/fő
Diák és nyugdíjas: 300 Ft/fő;
6 éves korig ingyenes
10 főtől csoportoknak: 400 Ft/fő
 
Jelentkezés: lovaszionkormanyzat(a)gmail.com
+36 30 237 1334
Joomla templates by Joomlashine