Apóka

Fokhagymás ponty

Hozzávalók: 

2 db 30-40 dkg-os ponty, 
5 gerezd fokhagyma, 
10 dkg vaj, 
zsemlemorzsa, 
olaj, 

Elkészítés: 

 

A vajat felhevítem és megmelegítem benne a zúzott fokhagymát. A megmosott, kibelezett pontyot besózom és a gerinc mentén jó sűrűn beirdalom, majd zsemlemorzsába hempergetem. Egy serpenyőben felhevítem az olajat, majd abban mindkét oldalon megsütöm a halakat. A kisült halakat meglocsolom a fokhagymás vajjal. Hasábburgonyával tálalom.

Gombás halászlé

Hozzávalók: 

1,5 kg ponty, 
50 dkg halbelsőség, 
50 dkg vöröshagyma, 
4-5 erős paprika,
25 dkg gomba, 
pirospaprika, 
őrölt bors, 

Elkészítés: 

 

A halat megtisztítom, hat szép szeletet félreteszek belőle, a többit és a belsőséget a négyfelé vágott hagymákkal és az erős paprikákkal 2 liter vízben jó puhára főzöm. Áttöröm és ha a lé sűrű lenne, még öntök hozzá vizet. Pirospaprikával, sóval, borssal fűszerezem, beleteszem a felszeletelt gombát és 5 percig főzöm. Végül belerakom a félretett halszeleteket és még 20m percig forralom a gombás halászlét

Halpástétom

Hozzávalók: 

·                             1 doboz olajos szardínia,

·                             1 csokor zöldhagyma,

·                             1 evőkanál vaj vagy margarin,

·                             2 evőkanál darált dió,

·                             1 evőkanál paradicsom püré,

·                             kevés só.

Elkészítés: 

A szardínia olajos levét leöntjük, a halat villával összetörjük. A zöldhagymát apróra vágjuk és a vajon megpároljuk. Levesszük a tűzről, összekeverjük a hallal, a dióval, a paradicsom pürével, és ízlés szerint sózzuk.

 

 

Halpörkölt

Hozzávalók: 

3 nagy fej vereshagyma
két kanál szegedi rózsapaprika
két kiló hal
 
ecetes uborka, vagy zöldpaprika

Elkészítés: 

3 nagy fej vereshagymát apróra vágunk, vaslábasban forró zsírba tesszük és mikor szép aranypirosra pirult a hagyma, két kanál szegedi rózsapaprikát keverünk közéje és két liter hideg vizet. Két óráig hagyjuk így befödve lassú tűzön forrni. Ezalatt két kiló halat, melyben egy-egy darab harcsa, ponty, tükörponty, kecsege és tok van, miután szépen megtisztítottuk és megmostuk őket, feldaraboljuk és egy mély tálban besózzuk. A két óra elteltével a hagyma teljesen széjjelfőtt, úgy hogy darabjait nem is lehet látni, a vize is majdnem teljesen elfőtt, a halakat és a sós lét, melyet a hal engedett, hozzáöntjük és fedő nélkül 15-20 percig hagyjuk forrni. Ekkor kitálaljuk és melléje tarhonyát, ecetes uborkát, vagy zöldpaprikát adunk.

 

 

Hozzávalók: 

2 kg ponty, vagy vegyes hal, 
2-4 db halfej, 
200 g vöröshagyma, 
1 db zöldpaprika, 
1 db burgonya, 
1 db paradicsom, 
fűszerpaprika, 
liszt, 
tojás, 

Elkészítés: 

 

A megtisztított halat ujjnyi szeletekre vágjuk, lesózzuk. A halfejet szeletelt vöröshagymával, zöldpaprikával, burgonyával, paradicsommal, hideg vízben feltesszük főzni. Amikor a habját elforrta, meghintjük fűszerpaprikával, sózzuk és kb. 1,5-2 órát lassan forraljuk, majd leszűrjük. Közben a lisztből és a tojásból gyúrt tésztát készítünk, széles metéltet vágunk belőle, kifőzzük leöblítjük. A leszűrt halalaplébe belefőzzük a haldarabokat. A főtt tésztát tálba tesszük, rámerjük a forró halászlevet és a haldarabokat

Paksi halászlé

Hozzávalók: 

1,5 kg ponty, 
20 dkg hagyma, 
6 dkg cecei házipaprika, 
3 dkg só, 
3-4 cseresznyepaprika, 
6 adag tészta

Elkészítés: 

A pontyokat megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom, kb. 4 liter vízbe felteszem főni a halakkal együtt. Mikor forr beleteszem a sót és a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy félórai forrást követően beleteszem a paprika másik felét (így szebb színe lesz) és még öt percig forralom. Kifőtt metélttésztával tálalom.

 

 

Hozzávalók: 

4 pisztráng (kb. 1 kg), 
20 dkg füstölt szalonna, 
1 ek. pirospaprika, 
1 mk. őrölt bors, 

Elkészítés: 

A halakat kibelezzük, megmossuk és leszárítjuk. A nyársat a halak száján keresztül 2-3-szor kígyóvonalszerűen átszúrva a gerincszálkán, annyira toljuk fel, hogy a nyárs a farok végén kicsit kilátsszon. A nyársra húzott halakat kívül-belül sóval és borsos paprikakeverékkel beszórjuk. Parázs fölött, forgatva sütjük. A szalonnát külön nyársra húzzuk, sakktáblaszerűen bevagdossuk. Sütés közben a kiolvadó zsírt a halakra csöpögtetjük

 

 

Hozzávalók: 

1,6 kg pontyfilé, 
50 dkg pontyikra, 
3 adag besamelmártás, 
só, törött bors, paprika, 
5 tojásfehérje, 
10 adag hagymasaláta

Elkészítés: 

A pontyot kifilézzük és gyengén besózzuk. Az ikrát a besamellmártással és a fűszerekkel összekeverjük, hozzáadjuk a tojásfehérjét és jól összedolgozzuk. A halszeletekre osztjuk és szeletenként egyenként összegöngyöljük. Celofénba, vagy fóliába csomagolva, átkötve zöldséges lében megfőzzük. Ezután a léből kiszedjük, kihűtjük, kicsomnagoljuk és a már előre elkészített hagymasalátába rétegesen lerakjuk. Pár órát hűtőben állni hagyjuk. Tálalásnál felszeleteljük, tálra rakjuk és a hagymasalátával tálaljuk.

 

 

Hozzávalók: 

4 db süllő, 
zsemlemorzsa, 
olaj, 

Elkészítés: 

 

A lepikkelyezett és kibelezett süllőt szárazra törlöm. Oldalait 1-centiméterenként nem túl mélyen bevagdalom. A halakat kívül-belül besózom, majd zsemlemorzsába hempergetem. Egy serpenyőben felhevítem az olajat, majd abban mindkét oldalon megsütöm a halakat. Vajas petrezselymes burgonyával, citromkarikákkal és tartármártással tálalom.

Rántott ponty

Hozzávalók: 

1 kg-nyi pontyszelet, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj, só

Elkészítés: 

 

A megmosott, felszeletelt pontyot besózom és egy fél óráig állni hagyom, hogy jól átjárja. Ezután a szokásos módon panírozom és bő olajban mindkét oldalát pirosra sütöm. Hasábburgonya és tartármártás kívánkozik hozzá.

31. oldal / 40

Képviselő testület

Lovaszi cimer

Kovács Ferenc polgármester

Testületi tagok:
András Csabáné
Hóbor Róbert
Kovács Ágnes
Varga László
Léránt Ferenc
Páli Tibor

Települési adatok

2021. január

0-17 éves 179
18-59 éves 641
60-99 éves 340

Részletes adatok...


 Az Önkiszolgáló Étterem menüajánlata

Étlap 2021.04.05 - 2021.04.09-ig

Étlap 2021.04.12 - 2021.04.16-ig

 

Bunkerlátogatás

 ovohely

Kedves látogatóink számára lehetőséget biztosítunk a légópince idegenvezetéssel történő látogatására. 

Felnőtt belépő: 500 Ft/fő
Diák és nyugdíjas: 300 Ft/fő;
6 éves korig ingyenes
10 főtől csoportoknak: 400 Ft/fő
 
Jelentkezés: lovaszionkormanyzat(a)gmail.com
+36 30 237 1334
Joomla templates by Joomlashine