Apóka

Sörkifli

Hozzávalók: 

 

50 dkg liszt

3 dl tej

5 dkg élesztő

1 tojás + 1 a kenéshez

2-3 evőkanál tejföl

1 csapott evőkanál só

1 evőkanál cukor

1,5 dl olaj

olvasztott vaj

A tetejére:

szezámmag

köménymag

sajt

 

Elkészítés: 

 

A lisztet egy tálba szitáljuk. A tejet és a tejfölt elkeverjük, együtt meglangyosítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.

A liszthez hozzáadjuk a tejes keveréket, a tojást, a sót és az olajat, jól bedagasztjuk. Rugalmas, könnyű tésztát kapunk. Ha ragad, akkor még egy kis lisztet adunk hozzá. 1 órán át kelesztjük.

Átgyúrjuk, majd 4 cipóra osztjuk, ezeket kb. 0,5 cm vastag kerek lappá nyújtjuk, majd 8 cikkre vágjuk (lehet többre is, ha kisebb kifliket szeretnénk). Megkenjük olvasztott vajjal, majd a szélesebb vége felől feltekerjük. Tehetünk bele szalonna, tarja vagy sonkakockát is.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, 10-15 percet kelesztjük még. Megkenjük a felvert tojással, és ízlés szerint megszórjuk szezámmal, sajttal, stb.. 200 fokon aranybarnára sütjük.

 

Forrás: 

 

http://www.mindmegette.hu

Hozzávalók: 

1 dl vizben elkeverünk 1 púpos evőkanál zselatint.Hozzáadunk: 1 kocka-RAMA-t (25dkg), 20 dkg porcukrot, 4 evőkanál kakaöt (ne a cukrozott fajtából). 3 csomag vaniliás-cukrot, 20 dkg tejport, 1 csomag puffasztott rizst

 

Rizses csoki

Hozzávalók: 

·                             50 dkg cukor

·                             50 dkg tejpor

·                             15 dkg kakaópor

·                             30 dkg puffasztott rizs (de bármilyen puffasztott gabona megfelel)

·                             2,5 dl víz 

·                             6-8 csepp aroma (amilyen ízűt szeretsz)

 

Hozzávalók: 

·                             50 dkg porcukor

·                             1,5 dl víz

·                             25 dkg vaj vagy margarin

·                             2 csom puffasztott rizs

·                             10 dkg szitált kakaó 

·                             50 dkg tejpor

 

Puncs

Bécsi puncs

Főzzünk le egy liter jó erős fekete teát. Kanalazzunk bele bő két deci mézet (én még mindig az erdei mézet szeretem, de más fajta is jó, természetesen, ha nem túl aromás - a narancsos méz pedig abszolút a legjobb). Öntsünk bele két deci erős, sötét rumot. Egy jól megmosott citromot és egy narancsot karikázzunk fel szép vékony, egyforma szeletekre, és adjuk hozzá a puncshoz, majd kapjon két fahéjrudat is. El tudjátok képzelni, milyen illata van? :) Melegítsük össze, és már ihatjuk is.

 

Húsleves

Hozzávalók: 

1 kg marhahús, 1 kg levescsont, 3 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 db karalábé, 1 db zeller, néhány levél kelkáposzta, 1 fej vöröshagyma, 2-3 db gomba, só, 5-6 szem bors, ízlés szerint darab gyömbér.

Elkészítés: 

 

A húst és a csontot hideg vízben főni tesszük, ha forr, habját leszedjük, és belerakjuk a megtisztított, felvágott zöldséget. Fűszerezzük, majd lassú tűzön puhára főzzük. Tésztával vagy maceszgombóccal tálaljuk, a húst pedig mártással adhatjuk fel.

A kő útja

Az Emlékkő avatásáig igen sokan segítettek tevékenyen. Rájuk emlékezünk ezzel a néhány felvétellel, amelyek a kőbányától a felállításig követik útját.

Képeinket Pókáné készítette 2014.05.31-én az emlékkő avatásán.