Kenyerek

Kenyerek (3)

Hozzávalók

  • 500 gramm finomliszt
  • 1/4 élesztő (vagy 1 tasak instant élesztő)
  • 2 dl langyos víz
  • 2 ek olaj (oliva, tökmag izlés szerint)
  • 1/2 tk só
  • 1 tk só (próbáltam ízvarázzsal is, úgy még finomabb)

Elkészítés

A leszitált liszt közepébe mélyedést csinálunk és abban felfuttatjuk az élesztőt a cukorral kb. 15 perc alatt.

Összedagasztjuk a hozzávalókat annyi vízzel, amíg egy lágy, jól formázható tésztát kapunk.

Ha kész, meleg helyen pihentessük és hagyjuk kelni kb. 1 órát, amíg kétszeresére nem kel.

Megvágjuk a tetejét és 220 fokon nagyjából 1/2 óra alatt aranybarnára sütjük.

Hamburger zsemle

hozzávalók 8 adag 

elkészítés 

  1. A kézmeleg vízbe keverjük az élesztőt és a cukrot is, majd várunk pár percet, hogy felfusson.
  2. A lisztet keverőtálba öntjük, beleteszünk egy tojást, az olajat, a sót, majd a felfuttatott élesztős, cukros vizet is. 8-10 percig dagasztjuk, amíg egy kicsit még ragadós, de ruganyos tésztát kapunk.
  3. Kilisztezett tálba tesszük, letakarjuk konyharuhával vagy fóliával, és langyos helyen egy órát kelesztjük.
  4. Mikor a tészta megkelt, 10-12 dkg-os egyelő méretű zsemléket formázunk (nagyjából 8 db lesz), és azokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Amikor elhelyezzük őket, bele kell kalkulálni, hogy a második kelesztés és a sütés alatt a mostanihoz képest nagyjából még a duplájukra fognak nőni.
  5. Letakarjuk a tepsit, és ismét egy órát kelni hagyjuk a már megformázott zsemléket.
  6. Ha megkeltek, egy kikevert tojással óvatosan megkenjük a zsemlék tetejét, majd megszórjuk mindegyiket szezámmaggal.
  7. 200 C-os sütőben nagyjából 15-20 perc alatt aranybarnára sülnek.
  8. Ha megsültek, pihentessük rácson a zsemléket, amíg ki nem hűlnek.

Tökéletes rozskenyér

Alapanyagok:

25 g élesztő
2 dl tej
1 evőkanál cukor
3 dl barna sör
1/2 kg teljes kiőrlésű rozsliszt
1/4 kg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg napraforgómag
10 dkg lenmag
25 dkg zab/rozspehely
15 dkg almarost (gyümölcscentrifugában ami marad, de krumplinyomón kinyomkodott reszelt alma is megteszi, a levét pedig igyák meg, vagy dobják ki)
3 teáskanál só

olaj és liszt a jénai kikenéséhez

Képviselő testület

Lovaszi cimer

Jánosi Zsuzsanna polgármester

Testületi tagok:
Kondákor Csabáné alpolgármester
András Csabáné képviselő
Szabó Zilia képviselő
Kománovics Péter képviselő
Páli Tibor képviselő
Simon András képviselő

Elérhetőség: 06-30/237-1334

Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Orsós Attila elnők
Orsós Attiláné eln.hely.
Orsos Klaudia képviselő

Elérhetőség: 06-30/393-7879

Települési adatok

2024. január

0-17 éves 196
18-59 éves 612
60-99 éves 348
Összesen 1 156

Részletes adatok...


 Az Önkiszolgáló Étterem menüajánlata

Étlap 2024.10.14 - 2024.10.18-ig

Étlap 2024.10.07 - 2024.10.11-ig

 

Vasfüggöny Múzeum és Bunkerlátogatás

 ovohely

Kedves látogatóink számára lehetőséget biztosítunk a légópince idegenvezetéssel történő látogatására. 

Felnőtt belépő: 1000 Ft/fő
Diák és nyugdíjas: 500 Ft/fő;

10 főtől felnőtt csoportoknak: 8000 Ft/csoport
Szünnap: vasárnap, hétfő
 
 Jelentkezés: bunkerlovaszi(a)gmail.com
+36 30 265 9614 (9:00 - 17:00)
Joomla templates by Joomlashine