Halételek

Halételek (21)

Afrikai harcsa tepsiben

Hozzávalók: 

1 db kb. 1,5kg-os afrikai harcsa
1,5 dl olívaolaj
1 ek mustár
2 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
1 teáskanál mustármag
1 ek Maggi sülthús esszencia
vegeta hal fűszerkeverék
5 dkg füstölt szalonna

Elkészítés: 

 

A megtisztított afrikai harcsát sûrûn beirdalom és egy megfelelõ méretû, mély tepsibe teszem úgy, hogy félkört írjon le.
Az olivaolajat egy csészében a mustárral, a fûszerekkel, összemorzsolt babérlevéllel és az összezúzott fokhagymával jól összekeverem. A füstölt szalonnát csíkokra vágom és a harcsa irdalásaiban egyenletesen elosztom. Az olajos keverékkel jól bedörzsölöm a halat, még a maradékot is ráöntöm.
Az egész tepsit alufóliával letakarom, és két órán át hidegre teszem. /Még jobb, ha egész éjszaka áll./ Közepes hõmérsékletû sütõben letakarva kb. 20 percig sütöm, majd a fóliát levéve további 15-20 percig sütöm, sûrûn locsolgatva az alatta lévõ olajjal.
A hal mellé a tepsibe karikára vágott burgonyát teszek, és együtt sütöm köretnek.

Bajai halászlé

Hozzávalók: 

1 kg ponty, 
15 dkg hagyma, 
5 dkg házipaprika, 
2 dkg só, 
10 dkg paradicsom, 
5 dkg zöldpaprika, (esetleg ennek megfelelő mennyiségű lecsó), 
2-3 cseresznyepaprika, 
4 adag gyufatészta

Elkészítés: 

 

A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem és sűrűn beirdalom, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor kiforrta a habját, beleteszem a sót és a paprikát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a cseresznyepaprikát. Erős tűzön egy órai forrást követően kifőtt és leöblített gyufatésztára tálalom a levet, majd ezt követően a halszeleteket fogyasztjuk el.

Csuka káposztásan

Hozzávalók: 

2 kg-os csuka, 
1 kg savanyú káposzta, 
10 dkg vöröshagyma, 
6 dkg liszt, 
1 dkg paprika, 
8 dkg zsír, 
3 dl tejföl, 

Elkészítés: 

 

A halat megtisztítjuk, fejét, farkát levágjuk, 6 egyenlő részre vágjuk. A törzsdarabokat mélyen beirdaljuk. Fejét, farkát, valamint a belsőségeket a hagymával megfőzzük, majd áttörjük. Az így kapott lébe tesszük fel a káposztát főni. A haldarabokat megsózzuk, paprikás lisztben megforgatjuk, forró zsírban kisütjük. Mikor a káposzta puha, felét kiszedjük, beletesszük a sült haldarabokat, majd rá vissza a kiszedett káposztát. A tetejét meglocsoljuk tejföllel és a sütőben 15 percig sütjük.

Hozzávalók: 

Fél üveg pácolt hal (ruszli), 
2 ecetes uborka, 
1 ek. cukor, 
2 dl ketchup, 
1 dl víz, 
1 ek. erős paprikakrém, 
apróra vágott zöldpetrezselyem, 
csipetnyi só és bors,

Elkészítés: 

 

A halakat kiveszem a pácból, hosszában kettévágom, gerincét eltávolítom, farkát levágom, majd kétcentis darabokra vágom. A ketchupot összekeverem a vízzel, a sóval, borssal, cukorral, paprikakrámmel, petrezselyemzölddel és a felkarikázott uborkával. A végén belekeverem a halat és a pácolt hagymát, majd legalább egy napra behűtöm.

Céklás halsaláta

Hozzávalók: 

Fél üveg pácolt hal (ruszli), 
1 ecetes uborka, 
15 dkg ecetes cékla, 
1 ek. cukor, 
1 dl. majonéz, 
1 pohár tejföl, 
apróra vágott zöldpetrezselyem, 
csipetnyi só és bors,

Elkészítés: 

 

A céklát lecsepegtetem és felcsíkozom. A halakat kiveszem a pácból (a hagyma most nem kell), hosszában kettévágom, gerincét eltávolítom, farkát levágom, majd kétcentis darabokra vágom. A majonézt összekeverem a sóval, borssal, cukorral, tejföllel, petrezselyemzölddel, a céklával és a felkarikázott uborkával. A végén belekeverem a a halat, majd legalább fél napra behűtöm. Tálalás előtt újra átkeverem.

Hozzávalók: 

1 kg ponty, 
harcsa, törpeharcsa, 
2 fej hagyma, 
édes és csípős házipaprika

Elkészítés: 

 

A karikára vágott hagymát és a halszeleteket a bográcsba rétegesen rakom le. Annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje. Forráskor, ahol buzog, beleszórom a paprika felét. Csak rázogatva főzöm, sohasem keverem. A főzés vége felé beleteszem a tejet és az ikrát, majd a paprika maradékát.

Dunai halászlé

Hozzávalók: 

1 kg ponty, 
15 dkg hagyma, 
5 dkg házipaprika, 
2 dkg só, 
2-3 cseresznyepaprika, 
4 adag gyufatészta

Elkészítés: 

 

A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor forr beleteszem a sót és a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy félórai forrást követően beleteszem a paprika másik felét és még öt percig forralom. Főtt gyufatésztával tálalom.

Hozzávalók: 

1 kg vegyes hal, 
15 dkg hagyma, 
3 dkg paprika, 
2,5 dkg só, 
5 dkg paradicsom, 
5 dkg zöldpaprika, (esetleg ennek megfelelő mennyiségű lecsó), 
5 dkg burgonya, 
4 adag kockatészta, 
2-3 cseresznyepaprika,

Elkészítés: 

 

A megtisztított halat darabokra vágom és egy lábasba teszem. A hagymát apróra vágom, a sóval, a paprikával, a paradicsommal, a paprikával, a kockára vágott burgonyával együtt a halra dobom. 3 liter vízzel felöntöm, beleteszem a cseresznyepaprikát. Erős tűzön 40 percig forralom. A halat kiszedem, a levét leszűröm és kockatésztát főzök ki benne. Erre tálalom a levet és a főtt halat.

Fogas molnárné módra

Hozzávalók: 

1 szép fogas, 
10 dkg vaj, 
olaj, 
1 kg burgonya, 
só, fokhagymasó, 
petrezselyemzöld

Elkészítés: 

 

A fogast lebőrözöm, filézem és felszeletelem. A halszeleteket sózom, megszórom fokhagymasóval, lisztbe forgatom. Bő olajban minkét oldalon szép aranysárgára sütöm. Egy szép haltálra teszem a szeleteket, mellé a Petrezselymes burgonyát, majd az egészet nyakonöntöm erősen felhevített vajjal.

Fokhagymás ponty

Hozzávalók: 

2 db 30-40 dkg-os ponty, 
5 gerezd fokhagyma, 
10 dkg vaj, 
zsemlemorzsa, 
olaj, 

Elkészítés: 

 

A vajat felhevítem és megmelegítem benne a zúzott fokhagymát. A megmosott, kibelezett pontyot besózom és a gerinc mentén jó sűrűn beirdalom, majd zsemlemorzsába hempergetem. Egy serpenyőben felhevítem az olajat, majd abban mindkét oldalon megsütöm a halakat. A kisült halakat meglocsolom a fokhagymás vajjal. Hasábburgonyával tálalom.

1. oldal / 2

Képviselő testület

Léránt Ferenc polgármester

Testületi tagok:
András Csabáné
Cseke Lászlóné
Kondákor Zsolt
Kovács Ferenc
Parragi Attila
Varga László

Települési adatok

2017. január

0-17 éves 166
18-59 éves 676
60-99 éves 342

Részletes adatok...


Állandó lakosok

2017. jan. 1. 1 184
2016. jan. 1. 1 178
2015. jan. 1. 1 188
2014. jan. 1. 1 206
2013. jan. 1. 1 226
2012. jan. 1. 1 234
2011. jan. 1. 1 241
2010. jan. 1. 1 237
2009. jan. 1. 1 250
2008. jan. 1. 1 272
2007. jan. 1. 1 271
2006. jan. 1. 1 273
2005. jan. 1. 1 262
2004. jan. 1. 1 281
2003. jan. 1. 1 307
2002. jan. 1. 1 329
2001. jan. 1. 1 346
2000. jan. 1. 1 344

Bunkerlátogatás

 ovohely

Kedves látogatóink számára lehetőséget biztosítunk a légópince idegenvezetéssel történő látogatására. 

Felnőtt belépő: 500 Ft/fő
Diák és nyugdíjas: 300 Ft/fő;
6 éves korig ingyenes
10 főtől csoportoknak: 400 Ft/fő
 
Jelentkezés: lovaszionkormanyzat(a)gmail.com
Joomla templates by Joomlashine