Egytál ételek

Egytál ételek (12)

Hozzávalók: 

4 gerezd fokhagyma, összezúzva
1 közepes (50 g) vöröshagyma, felvágva
200 g marhahús, kockára vágva
3/4 csésze víz
1-1/2 Babkonzerv (sózott óriásbab, stb.)
1 doboz (140 g) paradicsompüré
1 csomó (200 g) spárgaborsó, 2 újnyi darabokra vágva
1 tubus osztriga szósz
1/4 teáskanál bors
1 nagy (300 g) ampalaya (zöld dinnye), kimagozva, vékonyra vágva

Bográcsgulyás

Hozzávalók: 

·                             80 dkg marhahús,

·                             5 dkg zsír,

·                             1 nagyobb fej hagyma,

·                             1 gerezd fokhagyma,

·                             pirospaprika, só, köménymag, majoránna,

·                             20 dkg lecsó,

·                             50 dkg burgonya,

·                             csipetkebetét.

Chili con carne

Hozzávalók: 

50 dkg darált hús(csirke vagy sertés)
1 fej vöröshagyma
2-3 cikk fokhagyma
1 nagy doboz paradicsompüré
1 doboz vörös vesebab

bors
chilipor
ízlés szerint olivaolaj

Chilis bab

Hozzávalók: 

50 dkg darálthús (sertés+marha)
25 dkg apró szemű bab
3 fej hagyma
1 leveskocka
1,5 dl étolaj
pirospaprika, bors
chili fűszerpaprika
oregano
vegeta
2 kis sűrített paradicsomkonzerv
1 doboz kukoricakonzerv

Hozzávalók: 

1 személyre: kötelező a szalonna. Én kolozsvárit használtam, de a
vadnyugaton lehet, hogy mást kapni. Ha loptunk szárított húst, akkor az
is jöhet. 1 dl melasz, 3 fej vöröshagyma, 1 kiló bab. Én az
előfőzést kakukkfüves-bazsalikomos-chilis vízben végeztem, ezt ajánlom
másoknak is. Awww.budterence.tkpéldául borókabogyót és szerecsendiót javasol.

Hajában sült krumpli

Hozzávalók: 

6-8 szem burgonya
szalonna
vaj, só, paprika

Krumplilángos

Hozzávalók: 

50 dkg burgonya
15-20 dkg liszt
olaj

Elkészítés: 

 

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben megfőzzük. Burgonyanyomó segítségével áttörjük és hagyjuk kihűlni.
A tésztához adott liszt mennyisége függ a burgonya minőségétől. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl kemény.
Az így áttört burgonyához hozzáadjuk a lisztet és egy kevés olajat. Az így kapott tésztát henger alakúra formázzuk és ujjnyi szeletekre vágjuk. A szeleteket kinyújtjuk kb. 2-3 mm vastagságúra és palacsinta nagyságúra, majd a gáztűzhelyre tett vaslapon mindkét oldalát megsütjük. Olajjal megkenve esetleg porcukorral megszórva és feltekerve - mint a palacsintát - tálaljuk.
Süthetjük hagyományos (nem teflon) palacsintasütőben is!

Szüretelő pecsenye

Hozzávalók: 

8 db bélszínszelet, 
40 dkg darált hús, fűszerezve, 
vörösbor, szőlő

Elkészítés: 

A bélszínszelet rostjait fellazítjuk, megtöltjük a fűszerezett darált hússal.
Felgöngyöljük, és sütőben megpároljuk.

Kisült szaftjából vörösboros mártást készítünk, melyet szőlőszemekkel ízesítünk.

 

Rizzsel tálaljuk.

Ördögi chili

Hozzávalók: 

(2 személyre)

·                             40 dkg darált marhahús,

·                             5 dkg füstölt szalonna,

·                             25 dkg morzsolt csemege kukorica, 

·                             2 doboz Bonduelle vörösbab, 

·                             3 gerezd fokhagyma, 

·                             só, bors, késhegynyi chillipor,

·                             1 kávéskanál cukor, 

·                             3 evőkanál sűrített paradicsom, 

·                             1 nagy fej vöröshagyma,

·                             5-6 db száraz hegyes erős kis chillipaprika.

Elkészítés: 

Az apróra vágott füstöltszalonnát az apróra vágott vöröshagymával együtt kis olajon megpároljuk. Beletesszük a darált húst, és erős lángon, állandóan kevergetve kb. 8-10 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a chilliport, a borsot, a sűrített paradicsomot, a kávéskanál cukrot, hozzáöntünk cca. 1 dl. vizet és még néhány percig tovább pároljuk.

 

A konzervbabot és a kukoricát óvatosan hozzákeverjük a húshoz, és együtt pároljuk kis lángon, kevergetés nélkül, hogy a bab össze ne törjön. Tálaláskor, díszítésként a tálalóendényben lévő chillibe beleszúrkáljuk a száraz chillipaprikákat, úgy hogy a hegyes végük álljon ki az ételből.

Szarvas vagy õzgulyás

Hozzávalók: 

·                             1200 g szarvas- vagy õzhús,

·                             200 g vaj, 

·                             500 g vöröshagyma, 

·                             25 g pirospaprika,

·                             só, 

·                             60 g liszt,

·                             3 dl tejföl.

Elkészítés: 

Ehhez legjobb az állat eleje és lábszárhúsa, azt a pácolásnál leírtak szerint néhány napig pácoljuk, majd a húst ebben a páclében egyszer felforraljuk, abból kiemeljük és kisebb kockákra vágjuk. A vajban a finomra vágott hagymát pirítjuk, elkeverjük a fûszerpaprikával, ezután rögtön beletesszük a húst, felengedjük annyi vízzel vagy húslevessel (kb. 2 liter), hogy egy tartalmas levest kapjunk. Lehet esetleg még egy kevés liszttel simára kevert tejföllel behabarni. (Napjainkban a gulyásleves nem így készül! Liszt és tejföl nélkül, vaj helyett sertés zsírral, fokhagymával, köménymaggal, zöldpaprikával, paradicsommal, burgonyával fõzik manapság.)

 

 

Országgyűlési választások 2018

Választási hirdetmény

Választási információk

Szavazókörök

Eredmények

Online ügyintézés

Helyi Választási Bizottság határozatai

A Helyi Választási iroda elérhetősége:

8878 Lovászi, Kútfeji út 112.
Telefon: 06 92 576060 


 

Képviselő testület

Léránt Ferenc polgármester

Testületi tagok:
András Csabáné
Cseke Lászlóné
Kondákor Zsolt
Kovács Ferenc
Parragi Attila
Varga László

Kerka-völgye Baráti Kör Egyesület

Kérjük támogassa adója 1%-ával egyesületünk tevékenységét!

Adószámunk: 18965605-1-20

 

Települési adatok

2017. január

0-17 éves 166
18-59 éves 676
60-99 éves 342

Részletes adatok...


Állandó lakosok

2017. jan. 1. 1 184
2016. jan. 1. 1 178
2015. jan. 1. 1 188
2014. jan. 1. 1 206
2013. jan. 1. 1 226
2012. jan. 1. 1 234
2011. jan. 1. 1 241
2010. jan. 1. 1 237
2009. jan. 1. 1 250
2008. jan. 1. 1 272
2007. jan. 1. 1 271
2006. jan. 1. 1 273
2005. jan. 1. 1 262
2004. jan. 1. 1 281
2003. jan. 1. 1 307
2002. jan. 1. 1 329
2001. jan. 1. 1 346
2000. jan. 1. 1 344

Bunkerlátogatás

 ovohely

Kedves látogatóink számára lehetőséget biztosítunk a légópince idegenvezetéssel történő látogatására. 

Felnőtt belépő: 500 Ft/fő
Diák és nyugdíjas: 300 Ft/fő;
6 éves korig ingyenes
10 főtől csoportoknak: 400 Ft/fő
 
Jelentkezés: lovaszionkormanyzat(a)gmail.com
Joomla templates by Joomlashine