Sütemények

Sütemények (8)

Egyszerre ehető ajándék és egyszerre egy szuper desszert az ünnepi asztalon: ez a csokiszalámi, ami cseppet sem olyan félelmetes dolog, mint amilyennek a neve alapján tűnhet. Szalámit nem tartalmaz, csokit viszont annál inkább, a külseje alapján pedig leginkább egy olasz érlelt felvágottra hasonlít. Ha túltettük magunkat azon, hogy milyen jól néz ki és egy késsel nekiestünk, akkor pedig az is hamar kiderül, hogy nem csak szép, de nagyon finom is. 

Hozzávalók: 

 

·                             5 dkg margarin,

·                             30 dkg burgonya,

·                             2 dkg só,

·                             40 dkg liszt,

·                             2 dkg élesztő,

·                             5 dkg cukor,

·                             3 evőkanál tej,

·                             sárgabaracklekvár

Elkészítés: 

 

Futtasd fel az élesztőt a langyos tejben egy csipet cukorral. A burgonyát főzd meg és törd át, majd dolgozd össze a liszttel, az élesztővel, a megolvasztott margarinnal és az 5 dkg cukorral. Az összegyúr tésztát letakarva keleszd a duplájára, majd nyújtsd ki belisztezett gyúródeszkán. Szabdald a tésztát 10x10 cm-es négyzetekre, töltsd meg a közepüket lekvárral, majd formázz belőlük kifliket. Pakold a kifliket sütőpapírral bélelt tepsire, majd negyed óra kelesztés után irány a 180 fokra előmelegített sütő. 20-25 erc alatt mosolygósra sülnek.

 

 

Diós beigli

Hozzávalók: 

a tésztához:
50 dkg sima liszt
25 dkg margarin
1 tojás
2 tojás sárgája
1 dl tej
3 evőkanálnyi cukor
2 dkg élesztő

a töltelékhez:
70 dkg darált dió
36 dkg cukor
3,3 dl víz
reszelt citromhéj
szegfűszeg
mazsola
2 dkg vaj
2 evőkanálnyi baracklekvár

Elkészítés: 

 

A vízből és a cukorból - a citromhéjjal és a szegfűszeggel - főzz szirupot. Ha kész, keverd el benne a diónyi vajat, s dobd ki belőle a szegfűszeget. A dióhoz add hozzá a mazsolát, öntsd rá a forró szirupot, dolgozd össze a masszát (tedd bele a baracklekvárt is) és hagyd kihűlni.
Az élesztőt a tejjel és a 3 evőkanálnyi cukorral futtasd fel. Az átszitált lisztet dolgozd össze az elmorzsolt margarinnal, az elhabart tojásokkal, egy csipet sóval és az élesztős tejjel. A tésztát (pihentetni nem kell) oszd 4 egyenlő részre, s az egyes cipókat nyújtsd téglalap alakúra (kb. A/4-es méretűre).
A kihűlt (és ugyancsak kiadagolt) tölteléket kend egyenletesen a tésztalapokra. (Arra vigyázz, hogy a lap egyik hosszanti oldalán maradjon szabadon annyi tészta, amennyivel a tekercset majd le tudod ragasztani.)  A rövidebb oldalain kicsit hajtsd vissza a tésztát, majd - a szabadon hagyottal szemközti oldalról kezdve - tekerd fel. A bejgliket fektesd tepsibe (ne túl szorosan, mert nőni fog!), kend meg vékonyan elhabart tojással, majd egy órára tedd hideg helyre. Mielőtt a sütőbe kerül, több helyen szúrd át teljesen a tekercseket, hogy a képződő gőzök ne feszítsék majd szét.
A sütőt melegítsd 200 Celsius fokra, tedd bele a bejglit, s (ezt a hőmérsékletet tartva) 35-40 perc alatt süsd meg. A szeletelés előtt hagyd teljesen kihűlni.

Hozzávalók: 

A tésztához: 
25 dkg margarin, 
60 dkg liszt 
2 tojás sárgája 
1 ev?kanál tejföl 
1 csipet só

A töltelékhez: 
50 dkg édes gesztenyemassza 
40 dkg édes vörösbaorban áztaottt aszalt szilva 
10 dkg porcukor 
4 ek. édes morzsa, 
3 ek rum és 2 késhegynyi fahéj

Elkészítés: 

 

A lisztet és a margarint elmorzsoljuk, majd a porcukrot a tojássárgáját, a tejfölt és a sót hozzáadjuk, és jól összegyúrjuk. A tésztából bucit formázunk, és egy órára a hűtőszekrénbe tesszük pihenni. A töltelék alapanyagait keverőedényben összedolgozzuk. A tésztacipót félbevágjuk, majd félujjnyi vastagságúra nyújtjuk. A tölteléket is elfelezzük és egenletesen elterítjük a tésztán. Lazán feltekerjük, tojássárgájával kétszer átkenjük, és 210 C-os sütőben 45-50 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, szeleteljük, végül meghintjük vaniliás porcukorral.

Hagymás tekercs

Hozzávalók: 

1 kg liszt
1 tojás
1/2 l tej
5 dkg élesztő
1 dl olaj
1 kanál zsír
3 kanál tejföl
kevés só, cukor

Elkészítés: 

 

A hozzávalókat összegyúrjuk 4 cipóra vágjuk.
20 dkg szalonnát apró
kockára vágunk és megpirítjuk. Kiszedjük, majd a zsírjába 1 vagy 2 db
hagymát belereszelünk és megdinszteljük.
10 dkg margarint megolvasztva a téglalap alakúra nyújtott tésztára kenjük.
A hagymával megkenjük a tésztalapokat és megszórjuk szalonnával.
Felcsavarjuk mint a bejglit és 3 cm széles srég vagy háromszögletű darabokra vágjuk.
A tetejét megkenjük tojással és reszelt sajtot szórunk rá
Kisütjük mint a kelt tésztát.

Mákos beigli

Hozzávalók: 

a tésztához:
50 dkg sima liszt
25 dkg margarin
1 tojás
2 tojás sárgája
1 dl tej
3 evőkanálnyi cukor
2 dkg élesztő

a töltelékhez:
70 dkg darált mák
43 dkg cukor
4,4 dl víz
reszelt citromhéj
egész fahéj
mazsola (elhagyható)
2 dkg vaj
2 evőkanálnyi baracklekvár

Elkészítés: 

A vízből és a cukorból - a citromhéjjal és a fahéjjal - főzz szirupot. Ha kész, keverd el benne a diónyi vajat, s dobd ki belőle a fahéjat. A mákhoz add hozzá a mazsolát, öntsd rá a forró szirupot, dolgozd össze a masszát (tedd bele a baracklekvárt is) és hagyd kihűlni.
Az élesztőt a tejjel és a 3 evőkanálnyi cukorral futtasd fel. Az átszitált lisztet dolgozd össze az elmorzsolt margarinnal, az elhabart tojásokkal, egy csipet sóval és az élesztős tejjel. A tésztát (pihentetni nem kell) oszd 4 egyenlő részre, s az egyes cipókat nyújtsd téglalap alakúra (kb. A/4-es méretűre).
A kihűlt (és ugyancsak kiadagolt) tölteléket kend egyenletesen a tésztalapokra. (Arra vigyázz, hogy a lap egyik hosszanti oldalán maradjon szabadon annyi tészta, amennyivel a tekercset majd le tudod ragasztani.)  A rövidebb oldalain kicsit hajtsd vissza a tésztát, majd - a szabadon hagyottal szemközti oldalról kezdve - tekerd fel. A bejgliket fektesd tepsibe (ne túl szorosan, mert nőni fog!), kend meg vékonyan elhabart tojással, majd egy órára tedd hideg helyre. Mielőtt a sütőbe kerül, több helyen szúrd át teljesen a tekercseket, hogy a képződő gőzök ne feszítsék majd szét.
A sütőt melegítsd 200 Celsius fokra, tedd bele a bejglit, s (ezt a hőmérsékletet tartva) 35-40 perc alatt süsd meg. A szeletelés előtt hagyd teljesen kihűlni.

 

 

Hozzávalók: 

  • A tésztához:
  • 1 kg liszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 6 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1evőkanál só
  • 1 csomag (11 gramm) szárított élesztő