Sültek

Sültek (19)

Pirított gomba

Hozzávalók:

  • 800 g csiperke gomba,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 1 kanál olasz fűszerkeverék,
  • olívaolaj,
  • só,
  • őrölt fekete bors,
  • 40 ml balzsamecet.

Elkészítés:

Szeleteljük fel a gombát kisebb darabokra. Ha kicsik a gombák, akkor nem kell felvagdosni. Keverjük össze a fokhagymát az olajjal, a sóval és a többi fűszerrel, az így kapott fűszeres levet öntsük rá a gombára, kavarjuk jól össze és hagyjuk állni 20 percet. Tegyük a gombát egy tűzálló tálba és előmelegített sütőben, 200 fokon süssük 15-20 percig. Közben kavarjuk meg, hogy az ízek jól átjárják.

Olasz fűszerkeverék: 2 ek. szárított bazsalikom, 2 ek. szárított majoránna, 1 ek. oreganó 1 ek. rozmaring, 1 ek. pirospaprika.

Skót tojás

Hozzávalók:

6 db tojás
15 dkg liszt
10 dkg kukoricapehely

A húsos bundához:
30 dkg darált hús
0,5 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál majoránna (tetszőleges)
só, frissen őrölt bors
olaj
mustár

Irdalt krumpli

Hozzávalók:

 személyenként 2 db közepes burgonya
vöröshagyma
füstölt kolbász
paprikás szalámi
füstölt szalonna
csípős zöld paprika
sajt

bors
kakukkfű
oreganó
rozmaring
kevés olíva olaj

Hozzávalók:

8 szelet sertéstarja (kb. 1,2 kg) (szabadtartású mangalica pl.)
1 kg apróbb krumpli
40 dkg sima füstölt szalonna (én füstölt szabadtartású mangalica szalonnát használtam). NE használjunk FŐTT ÉS füstölt dolgokat! A legjobb a sima füstölt szalonna (mondjuk kenyérszalonna).
4 evőkanál olaj
8 gerezd fokhagyma
2 evőkanál különböző mustár (próbáljunk normális mustárt venni). Én bolgár és orosz mustár keverékét használtam.
2 evőkanál fűszerpaprika (bogyiszlai, más nem játszik)
Majoranna
Oregánó
Bors

Bakonyi sertésszelet

Hozzávalók: 

·                             1 kg kicsontozott sertéskaraj

·                             2 nagyobb fej hagyma

·                             20 dkg húsos füstölt szalonna

·                             40 dkg friss erdei gomba (csiperke is jó)

·                             1-2 db zöldpaprika

·                             1 db paradicsom

·                             1 evőkanál paradicsompüré

·                             2 dl száraz fehérbor

·                             1-2 dl hús alaplé

·                             3 dl tejföl

·                             1 dl főzőtejszín

·                             2-3 evőkanál liszt

·                             1 evőkanál libazsír

·                            

·                             őrölt bors

·                             pirospaprika

·                             csípős piros arany

Elkészítés: 

A sertéskarajt kisujjnyi szeletekre vágom, széleit 4-5 helyen kissé
bevágom, hogy sütéskor ne ugorjon össze, sózom, borsozom és lisztbe
forgatom. A szalonnát felkockázom, a hagymát félbe, majd vékonyan
félfőre vágom, a paprikát karikázom, a paradicsomot kockára vágom, a
gombát méretétől függően szeletelem vagy darabolom.

Egy mélyebb teflon serpenyőben felhevítem a zsírt, majd hirtelen átsütöm
benne a lisztes karajszeleteket, amikor szint kap, kiszedem egy
tányérra. A zsiradékban kiolvasztom a felkockázott szalonnát, amikor már
pirul, mehet bele a hagyma, gyengén sózom, és lassú tűzön aranybarnára
párolom. Hozzáadom a paprikát és a paradicsomot, sózom, borsozom ízlés
szerint teszek bele a csípős piros aranyból is, összefőzöm.

Beleteszem a karajszeleteket, meghintem pirospaprikával, beleadom a
paradicsompürét és felöntöm a borral, ha szükséges, adok hozzá húslevet
is (ez lehet leves kockából készítve is). A húst majdnem teljesen puhára
párolom, ekkor hozzáadom az összevágott gombát, addig főzöm
takaréklángon, míg minden megpuhul. Közben csomómentesre összedolgozom a
tejfölt, a tejszínt némi liszttel, ezzel sűrítem a szaftot.

Frissen főzött vajas galuskával tálalom, kevés vágott petrezselyemzölddel díszítem, tejfölt is kínálok mellé.

Megjegyzés: 

A legfinomabb vegyes erdei gombából, nálunk a piacon (ellenőrizve természetesen) mindig kapható, de aki nem tud ilyet beszerezni, csiperkéből is bátran elkészítheti. Jó étvágyat hozzá!

Forrás: 

 

http://www.mindmegette.hu/bakonyi-sertesszelet-ii.recept

Cigánypecsenye

Hozzávalók: 

50 dkg sertéscomb
15 dkg szalonna
4 gerezd fokhagyma
2 ek. olaj
1 fej vöröshagyma

paprika
bors

Elkészítés: 

 

Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk az olajban. A fokhagymát apróra törjük és kis csészében olajjal elkeverjük.
A húst megtűzdeljük szalonnacsíkokkal és a hagymára helyezzük.
A húsok tetejét bekenjük a fokhagymakrémmel, és megfűszerezzük.
Megsütjük, majd tálalás előtt pirospaprikával meghintjük.
Sós vízben főtt burgonyával tálaljuk.

Fűszeres borjúcsülök

Hozzávalók: 

1 kg borjúcsülök
1 tk só
1 tk bors
2 tk rozmaring
2 tk kakukkű
2 ek olaj
3/4 kg burgonya
400 g sárgarépa
200 g cukkini
1/4 l tyúkhúsleves
3 ek vaj

Elkészítés: 

 

A húst bedörzsöljük a fűszerekkel. Az olajat egy tepsiben felhevítjük, a húst beletesszük és megsütjük.
Sütés közben megforgatjuk és vizet öntünk hozzá, hogy az alja mindig nedves legyen. A burgonyát és a sárgarépát megtisztítva 1/2 cm-es szeletekre vágjuk. A cukkinit is felszeleteljük. A zöldségeket 40 perccel a sütés befejezése előtt a húsra szórjuk. A húslevest hozzáöntjük, a zöldségeket megsózzuk, megborsozzuk és vajdarabokat teszünk rá.
Főzés közben néhányszor megforgatjuk.

Krumpliprósza

Hozzávalók: 

1 kg krumpli lereszelve (sajtreszelő) 

1 kefir 

15 dkg liszt 

só, vegeta 

1 közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma 

2 db tojás 

olaj a sütéshez

 

Elkészítés: 

A nyers krumplit lereszeljük, majd hozzákeverjük a kefirt, lisztet, tojást, sózzuk, belereszeljük a hagymákat. 

Palacsintasütőbe kevés olajba egy merőkanállal teszünk, elterítjük, pirosra sütjük. 

Tejföllel, reszelt sajttal tálaljuk.

Megjegyzés: 

Lehet tepsibe is sütni, de úgy nem tud annyira megpirulni. A nyers krumpli lereszelését bizzuk egy erős férfikézre. A krumpli hamar megbarnul, ezért én gyorsan ráburítom a kefirt félúton.

Forrás: 

http://www.tutireceptek.hu

 

Rablóhús

Hozzávalók: 

8 nyárshoz:

A páchoz:

·                              4 ek. olaj

·                             só, bors

·                             1 ek. csípõs paprikakrém

·                             1 kk. pirospaprika

·                             1 g rozmaring (10 cm-es)

·                              2 ágacska kakukkfû

·                             4-5 gerezd fokhagyma

·                             2 közepes fej hagyma 

Továbbá:

·                             200 g sertéscomb

·                             200 g marha lapos hátszín

·                              8-16 mini-paradicsom

·                             1-1 piros, sárga és zöld húsú paprika

·                             100 g füstölt szalonna

·                             2 zsenge cukkíni (200 g)

·                             2 csõ csemegekukorica

·                             8-16 aprócska fej hagyma

·                             16 zsályalevél

·                             1 g rozmaring (10 centiméteres)

·                             1 + 2 ek. olaj

Elkészítés: 

1.               A páchoz az olajat, 1 kk. sót, 1/4 kk. frissen õrölt borsot, a paprikakrémet, a pirospaprikát, a rozmaring- és a kakukkfûlevélkéket,
az áttört fokhagymát, valamint a vékony karikákra gyalult hagymát összekeverjük.

2.               A sertés- és marhahúst 3x3 centiméteres kockákra vágjuk, és beleforgatjuk a pácba. Folpackkal gondosan letakarjuk, majd 12-24 órán át, olykor megkeverve a hûtõszekrényben pácoljuk-érleljük.

3.               Sütés elõtt megtisztítjuk és megmossuk a zöldségeket. A kicsumázott paprikákat és az egy centiméter vastagon felszeletelt szalonnát 3x3 centiméteres lapokra vágjuk. A hámozatlan cukkíniket két centiméter, a nyers kukoricacsöveket 3-4 centiméter vastagon felkarikázzuk. A hagymácskákat kettévágjuk, a zsályaleveleket és a rozmaringbóbitákat beleforgatjuk 1 ek. olajba (hogy meg ne égjenek).

4.               A húskockákat lecsepegtetjük, és papírkendõvel felitatjuk róluk a paprikás olajat. A “kellékeket” szorosan, a lehetõ legváltozatosabb sorrendben nyolc fémnyársra, vagy nyársszerûen megfaragott-kihegyezett 25-30 cm-es rozmaring-ágacskákra tûzzük. A húsdarabok mellé lehetõleg szalonna kerüljön, a nyársak végére pedig “masszívabb” anyag (pl. kukorica, hagyma), amely megtartja a felfûzött finomságokat.

5.               A nyársakat (ha nem szabad tûzön, faszénparázs fölött sütjük) nagyobb tepsibe fektetett rácsra helyezzük, tetejüket megöntözzük a maradék 2 ek. olajjal, és egy kevés vizet öntünk alájuk. Alufóliával lefedjük, majd 180 fokra elõmelegített sütõben 20 percig pároljuk, végül a grillrács alatt, vagy a sütõt 220 fokosra felkapcsolva aranybarnára sütjük.

Friss kenyér, fóliában sült burgonya illik hozzá (ez utóbbihoz fokhagymával, zöldfûszerekkel, reszelt uborkával ízesített sajt-vajkrémet is kínálhatunk).

Italajánlat: jól behûtött sör, fröccs, vagy rozé.

Megjegyzés: 

 

Minél többféle hozzávalóból készítjük, annál változatosabb íz-hatásokat
érhetünk el – a “kompozíciót” a rendelkezésre álló finomságok és
pillanatnyi ihletünk határozza meg. Érdemes külön gondot fordítani
a színek harmóniájára, hogy a szem is megkaphassa a magáét!

Töltött fasírt

Hozzávalók: 

·                             60 dkg darált hús

·                             10 dkg sajt

·                             10 dkg gépsonka

·                             2 db zsemle

·                             2 egész tojás

·                             1/2 csokor petrezselyem

·                             1 teáskanál oreganó

·                             1 mokkáskanál őrölt bors

·                            

·                             1 kis doboz paradicsompüré

·                             kevés zsemlemorzsa

Elkészítés: 

Megáztatjuk a zsemléket, kinyomkodjuk, összegyúrjuk a darált hússal, a tojásokkal, a fűszerekkel, a sóval, a petrezselyemzölddel és a paradicsompürével. Egy konyharuhára fóliát terítünk, amit bevizezünk, erre egyenletesen kiterítjük a fasírtmasszát. Rárakjuk a vékony sonkaszeleteket, megszórjuk reszelt sajttal. Felgöngyölítjük, mint a kalácsot. Óvatosan levesszük róla a fóliát, majd morzsával meghintjük, hústűvel megböködjük. Előmelegített sütőbe téve készre sütjük. Ha kihűlt, akkor szeleteljük.

Megjegyzés: 

Sonka helyett lehet párolt gombával vagy párolt zöldséggel is tölteni, és reszelt sajt helyett lapka sajtot használni.

 

 

1. oldal / 2

Képviselő testület

Léránt Ferenc polgármester

Testületi tagok:
András Csabáné
Cseke Lászlóné
Kondákor Zsolt
Kovács Ferenc
Parragi Attila
Varga László

Települési adatok

2016. január

0-17 éves 173
18-59 éves 668
60-99 éves 337

Részletes adatok...


Állandó lakosok

2016. jan. 1. 1 178
2015. jan. 1. 1 188
2014. jan. 1. 1 206
2013. jan. 1. 1 226
2012. jan. 1. 1 234
2011. jan. 1. 1 241
2010. jan. 1. 1 237
2009. jan. 1. 1 250
2008. jan. 1. 1 272
2007. jan. 1. 1 271
2006. jan. 1. 1 273
2005. jan. 1. 1 262
2004. jan. 1. 1 281
2003. jan. 1. 1 307
2002. jan. 1. 1 329
2001. jan. 1. 1 346
2000. jan. 1. 1 344
Joomla templates by Joomlashine