Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb
15 dkg szalonna
4 gerezd fokhagyma
2 ek. olaj
1 fej vöröshagyma
só
paprika
bors
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk az olajban. A fokhagymát apróra törjük és kis csészében olajjal elkeverjük.
A húst megtűzdeljük szalonnacsíkokkal és a hagymára helyezzük.
A húsok tetejét bekenjük a fokhagymakrémmel, és megfűszerezzük.
Megsütjük, majd tálalás előtt pirospaprikával meghintjük.
Sós vízben főtt burgonyával tálaljuk.
Hozzávalók:
1 kg borjúcsülök
1 tk só
1 tk bors
2 tk rozmaring
2 tk kakukkű
2 ek olaj
3/4 kg burgonya
400 g sárgarépa
200 g cukkini
1/4 l tyúkhúsleves
3 ek vaj
Elkészítés:
A húst bedörzsöljük a fűszerekkel. Az olajat egy tepsiben felhevítjük, a húst beletesszük és megsütjük.
Sütés közben megforgatjuk és vizet öntünk hozzá, hogy az alja mindig nedves legyen. A burgonyát és a sárgarépát megtisztítva 1/2 cm-es szeletekre vágjuk. A cukkinit is felszeleteljük. A zöldségeket 40 perccel a sütés befejezése előtt a húsra szórjuk. A húslevest hozzáöntjük, a zöldségeket megsózzuk, megborsozzuk és vajdarabokat teszünk rá.
Főzés közben néhányszor megforgatjuk.
Hozzávalók:
1 kg krumpli lereszelve (sajtreszelő)
1 kefir
15 dkg liszt
só, vegeta
1 közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma
2 db tojás
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A nyers krumplit lereszeljük, majd hozzákeverjük a kefirt, lisztet, tojást, sózzuk, belereszeljük a hagymákat.
Palacsintasütőbe kevés olajba egy merőkanállal teszünk, elterítjük, pirosra sütjük.
Tejföllel, reszelt sajttal tálaljuk.
Megjegyzés:
Lehet tepsibe is sütni, de úgy nem tud annyira megpirulni. A nyers krumpli lereszelését bizzuk egy erős férfikézre. A krumpli hamar megbarnul, ezért én gyorsan ráburítom a kefirt félúton.
Forrás:
http://www.tutireceptek.hu
Hozzávalók:
8 nyárshoz:
A páchoz:
· 4 ek. olaj
· só, bors
· 1 ek. csípõs paprikakrém
· 1 kk. pirospaprika
· 1 g rozmaring (10 cm-es)
· 2 ágacska kakukkfû
· 4-5 gerezd fokhagyma
· 2 közepes fej hagyma
Továbbá:
· 200 g sertéscomb
· 200 g marha lapos hátszín
· 8-16 mini-paradicsom
· 1-1 piros, sárga és zöld húsú paprika
· 100 g füstölt szalonna
· 2 zsenge cukkíni (200 g)
· 2 csõ csemegekukorica
· 8-16 aprócska fej hagyma
· 16 zsályalevél
· 1 g rozmaring (10 centiméteres)
· 1 + 2 ek. olaj
Elkészítés:
1. A páchoz az olajat, 1 kk. sót, 1/4 kk. frissen õrölt borsot, a paprikakrémet, a pirospaprikát, a rozmaring- és a kakukkfûlevélkéket,
az áttört fokhagymát, valamint a vékony karikákra gyalult hagymát összekeverjük.
2. A sertés- és marhahúst 3x3 centiméteres kockákra vágjuk, és beleforgatjuk a pácba. Folpackkal gondosan letakarjuk, majd 12-24 órán át, olykor megkeverve a hûtõszekrényben pácoljuk-érleljük.
3. Sütés elõtt megtisztítjuk és megmossuk a zöldségeket. A kicsumázott paprikákat és az egy centiméter vastagon felszeletelt szalonnát 3x3 centiméteres lapokra vágjuk. A hámozatlan cukkíniket két centiméter, a nyers kukoricacsöveket 3-4 centiméter vastagon felkarikázzuk. A hagymácskákat kettévágjuk, a zsályaleveleket és a rozmaringbóbitákat beleforgatjuk 1 ek. olajba (hogy meg ne égjenek).
4. A húskockákat lecsepegtetjük, és papírkendõvel felitatjuk róluk a paprikás olajat. A “kellékeket” szorosan, a lehetõ legváltozatosabb sorrendben nyolc fémnyársra, vagy nyársszerûen megfaragott-kihegyezett 25-30 cm-es rozmaring-ágacskákra tûzzük. A húsdarabok mellé lehetõleg szalonna kerüljön, a nyársak végére pedig “masszívabb” anyag (pl. kukorica, hagyma), amely megtartja a felfûzött finomságokat.
5. A nyársakat (ha nem szabad tûzön, faszénparázs fölött sütjük) nagyobb tepsibe fektetett rácsra helyezzük, tetejüket megöntözzük a maradék 2 ek. olajjal, és egy kevés vizet öntünk alájuk. Alufóliával lefedjük, majd 180 fokra elõmelegített sütõben 20 percig pároljuk, végül a grillrács alatt, vagy a sütõt 220 fokosra felkapcsolva aranybarnára sütjük.
Friss kenyér, fóliában sült burgonya illik hozzá (ez utóbbihoz fokhagymával, zöldfûszerekkel, reszelt uborkával ízesített sajt-vajkrémet is kínálhatunk).
Italajánlat: jól behûtött sör, fröccs, vagy rozé.
Megjegyzés:
Minél többféle hozzávalóból készítjük, annál változatosabb íz-hatásokat
érhetünk el – a “kompozíciót” a rendelkezésre álló finomságok és
pillanatnyi ihletünk határozza meg. Érdemes külön gondot fordítani
a színek harmóniájára, hogy a szem is megkaphassa a magáét!
Hozzávalók:
· 60 dkg darált hús
· 10 dkg sajt
· 10 dkg gépsonka
· 2 db zsemle
· 2 egész tojás
· 1/2 csokor petrezselyem
· 1 teáskanál oreganó
· 1 mokkáskanál őrölt bors
· só
· 1 kis doboz paradicsompüré
· kevés zsemlemorzsa
Elkészítés:
Megáztatjuk a zsemléket, kinyomkodjuk, összegyúrjuk a darált hússal, a tojásokkal, a fűszerekkel, a sóval, a petrezselyemzölddel és a paradicsompürével. Egy konyharuhára fóliát terítünk, amit bevizezünk, erre egyenletesen kiterítjük a fasírtmasszát. Rárakjuk a vékony sonkaszeleteket, megszórjuk reszelt sajttal. Felgöngyölítjük, mint a kalácsot. Óvatosan levesszük róla a fóliát, majd morzsával meghintjük, hústűvel megböködjük. Előmelegített sütőbe téve készre sütjük. Ha kihűlt, akkor szeleteljük.
Megjegyzés:
Sonka helyett lehet párolt gombával vagy párolt zöldséggel is tölteni, és reszelt sajt helyett lapka sajtot használni.
Hozzávalók:
1 db tisztított liba nyakbőr, kb. 1 csésze liszt,
2 kanál libazsír, kevés víz, só, bors, pirospaprika.
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a zsírral, a fűszerekkel, és esetleg egy kevés vízzel, hogy elég sűrű tészta legyen, s ezzel megtöltjük a nyakbőrt. Két végét összevarrjuk, s a nyers sóletba tesszük. Tálalásnál felszeleteljük.
Hozzávalók:
1 kg ökörfarok,
1 fej hagyma,
teáskanálnyi sűrített paradicsom,
csokornyi petrezselyem,
kevés liszt,
3-4 ek. olaj, só.
Elkészítés:
A faggyújától megtisztított, az ízeknél feldarabolt farkat sózom, borsozom, majd az olajban megpirítom. Rászórom az apróra vágott hagymát és negyed óráig párolom. Beleteszem a sűrített paradicsomot, valamint 1 deci vizet, további másfél-két ára hosszat párolom. A liszttel megstaubolom, a levet simára keverem. Jól összeforralom és zöldpetrezselyemmel meghintve tálalom.
Hozzávalók:
1 csirke, 1 kg krumpli, 1 kg alma (nem birs, szabolcsi édes),
15 dkg vaj, őrölt majoranna, kevés só, esetleg Vegeta
Elkészítés:
A munkát azzal kezdjük, hogy a cseréptálat 10-15 percig langyos vízbe áztatjuk. Ügyeljünk rá, hogy a tál teljesen víz alatt legyen. Amíg ázik, meghámozzuk a krumplit és az almát. Az almák magházát eltávolítjuk, majd negyedeljük. A krumplikat ugyancsak hosszában negyedeljük. Ha letelt az áztatási idő, a tálat kiemeljük, tál alját vajjal bőven kikenjük, majd elhelyezzük benne a csirkét. A csirke belsejébe majorannát teszünk, majd alma- és krumpligerezdeket helyezünk el benne (több almát, mint krumplit, mivel a csirke belsejében már nehezebben sül át a krumpli). Esetleg a csirke belsejébe rakott krumplik vékonyabb gerezdekre legyenek vágva. Ezután a csirkét körberakjuk a többi krumplival és almával. A csirkére is rakhatunk egy kevés vajat. Az étel csak enyhe fűszerezést igényel, mivel a zamatot a vaj, az almából kisült lé és a csirke természetes ízének keveréke fogja megadni. A tálra ráhelyezzük a tetejét és HIDEG sütőbe tesszük. Erre azért van szükség, mert a cseréptálnak lassan kell felmelegednie, ha forró sütőbe helyezzük, esetleg elrepedhet. Közepesnél nagyobb lángon minimum 40 percig sütjük, a csirke általában eddigre megpuhul. Sütés közben 10-15 percenként a csirkét a tál alján képződő ízletes szafttal meglocsoljuk. Az étel akkor van kész, amikor a csirke belsejében lévő krumplik is megpuhultak (kb. 1 óra). A sütés utolsó fázisa a pirítás, az utolsó 5 percben fedő nélkül sütjük az ételt. Miután a csirkét elfogyasztottuk, az időközben megszilárdult szaftból általában még marad. Ne dobjuk el, kenyérre kenve igen finom.
Hozzávalók:
· 2 szép csirkemell,
· 20 szem vörösborban főtt aszalt szilva,
· 1 db tojás,
· 3-4 evőkanál liszt,
· 1 dl tej,
· 2 szem összetört szegfűszeg,
· 1 evőkanál sós mogyoró (vagy mandula),
· ízlés szerint só és törött fehér bors.
Elkészítés:
A csirkemelleket úgy csontozzuk ki, hogy 4 tömör húsdarabot kapjunk. A fél csirkemelleket húskalapáccsal kissé kiverjük. Ügyeljünk arra, hogy a hús ne szakadjon el, hogy tölthető legyen. Az aszalt szilvát lecsöpögtetjük, kimagozzuk, és a mag helyére darált sós mogyorót teszünk. Az éles, hegyes késsel felszúrt csirkemell darabba 5 szem töltött szilvát teszünk, majd a nyílást hústűvel vagy fogvájóval összetűzzük. A tojást habosra verjük, és a szegfűszeggel, a borssal megfűszerezzük. 1 dl vörösboros szilvalevet hozzáöntünk, és annyi liszttel keverjük össze, hogy a szokásos palacsintatészta sűrűségű masszát kapjuk belőle. A megtöltött húsdarabokat megsózzuk, ezután lisztbe és a tésztába mártva 170 fokra felforrósított olajban 8-10 perc alatt szép pirosasbarnára megsütjük. A lecsöpögtetett szilvás csirkemellet párolt rizzsel tálaljuk.
Hozzávalók:
2 apró darabokra vágott vöröshagyma
2 gerezd tört fokhagyma
2 ek. cukor
1 ek. szójaszósz
2 ek. halszósz
½ kk. csípős paprika
½ kk. őrölt feketebors
60 dkg csíkocskákra vágott csirkemell
olaj
só
Kínai édes-savanyú mártás
Elkészítés:
Forrósítsuk fel az olajat a wokban, pirítsuk meg a fokhagymát, a vöröshagymát, míg kis színt nem kapnak.
Adjuk hozzá a csíkokra vágott csirkemellet, élénk tűzön süssük pár percig, kevergetés közben.
Adjuk hozzá az összes többi összetevőt, sózzuk, majd tovább kevergetve még 8-10 percig főzzük/süssük/pároljuk
Rizzsel, forrón tálaljuk
TOP-1.2.1-15-ZA1-2016-00019
Kalandozások a Kerka-völgyében
EFOP-3.9.2-16
Humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben (Sajtóközlemény)
VP6-7.2.1-7.4.1.3-17
Közétkeztetés fejlesztése Lovászi községben
VP6-7.2.1-7.4.1.1-16
Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítés
EFOP-3.9.2-16
Humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben
TOP-3.2.1-15-ZA1-
2016-00032
Lovászi Polgármesteri Hivatal épületének energetikai korszerűsítése
KÖFOP- 1.2.1- VEKOP- 16-
2016-00273
Lovászi Község Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása
EFOP-1.5.3-16-
2017-00069
Humán szolgáltatások fejlesztése a Lenti járásban
Lovászi Önkormányzat külterületi helyi közútjainak fejlesztése
TOP_PLUSZ-2.1.1-21-ZA1-2022-00007
Lovászi Gondozási Központ energetikai fejlesztése
TOP_PLUSZ-2.1.1-21-ZA1-2022-00027
Buda Ernő Körzeti Általános Iskola energetikai fejlesztése
Jánosi Zsuzsanna polgármester
Testületi tagok:
Kondákor Csabáné alpolgármester
András Csabáné képviselő
Szabó Zilia képviselő
Kománovics Péter képviselő
Páli Tibor képviselő
Simon András képviselő
Elérhetőség: 06-30/237-1334
Roma Nemzetiségi Önkormányzat
Orsós Attila elnők
Orsós Attiláné eln.hely.
Orsos Klaudia képviselő
Elérhetőség: 06-30/393-7879
2024. január
0-17 éves | 196 |
18-59 éves | 612 |
60-99 éves | 348 |
Összesen | 1 156 |
Az Önkiszolgáló Étterem menüajánlata
Étlap 2024.12.09 - 2024.12.14-ig
Étlap 2024.12.02 - 2024.12.07-ig