Hozzávalók:
50 dkg darálthús (sertés+marha)
25 dkg apró szemű bab
3 fej hagyma
1 leveskocka
1,5 dl étolaj
pirospaprika, bors
chili fűszerpaprika
oregano
vegeta
2 kis sűrített paradicsomkonzerv
1 doboz kukoricakonzerv
Hozzávalók:
1 személyre: kötelező a szalonna. Én kolozsvárit használtam, de a
vadnyugaton lehet, hogy mást kapni. Ha loptunk szárított húst, akkor az
is jöhet. 1 dl melasz, 3 fej vöröshagyma, 1 kiló bab. Én az
előfőzést kakukkfüves-bazsalikomos-chilis vízben végeztem, ezt ajánlom
másoknak is. Awww.budterence.tkpéldául borókabogyót és szerecsendiót javasol.
Hozzávalók:
6-8 szem burgonya
szalonna
vaj, só, paprika
Hozzávalók:
50 dkg burgonya
15-20 dkg liszt
olaj
só
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben megfőzzük. Burgonyanyomó segítségével áttörjük és hagyjuk kihűlni.
A tésztához adott liszt mennyisége függ a burgonya minőségétől. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl kemény.
Az így áttört burgonyához hozzáadjuk a lisztet és egy kevés olajat. Az így kapott tésztát henger alakúra formázzuk és ujjnyi szeletekre vágjuk. A szeleteket kinyújtjuk kb. 2-3 mm vastagságúra és palacsinta nagyságúra, majd a gáztűzhelyre tett vaslapon mindkét oldalát megsütjük. Olajjal megkenve esetleg porcukorral megszórva és feltekerve - mint a palacsintát - tálaljuk.
Süthetjük hagyományos (nem teflon) palacsintasütőben is!
Hozzávalók:
8 db bélszínszelet,
40 dkg darált hús, fűszerezve,
vörösbor, szőlő
Elkészítés:
A bélszínszelet rostjait fellazítjuk, megtöltjük a fűszerezett darált hússal.
Felgöngyöljük, és sütőben megpároljuk.
Kisült szaftjából vörösboros mártást készítünk, melyet szőlőszemekkel ízesítünk.
Rizzsel tálaljuk.
Hozzávalók:
(2 személyre)
· 40 dkg darált marhahús,
· 5 dkg füstölt szalonna,
· 25 dkg morzsolt csemege kukorica,
· 2 doboz Bonduelle vörösbab,
· 3 gerezd fokhagyma,
· só, bors, késhegynyi chillipor,
· 1 kávéskanál cukor,
· 3 evőkanál sűrített paradicsom,
· 1 nagy fej vöröshagyma,
· 5-6 db száraz hegyes erős kis chillipaprika.
Elkészítés:
Az apróra vágott füstöltszalonnát az apróra vágott vöröshagymával együtt kis olajon megpároljuk. Beletesszük a darált húst, és erős lángon, állandóan kevergetve kb. 8-10 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a chilliport, a borsot, a sűrített paradicsomot, a kávéskanál cukrot, hozzáöntünk cca. 1 dl. vizet és még néhány percig tovább pároljuk.
A konzervbabot és a kukoricát óvatosan hozzákeverjük a húshoz, és együtt pároljuk kis lángon, kevergetés nélkül, hogy a bab össze ne törjön. Tálaláskor, díszítésként a tálalóendényben lévő chillibe beleszúrkáljuk a száraz chillipaprikákat, úgy hogy a hegyes végük álljon ki az ételből.
Hozzávalók:
1 db kb. 1,5kg-os afrikai harcsa
1,5 dl olívaolaj
1 ek mustár
2 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
1 teáskanál mustármag
1 ek Maggi sülthús esszencia
vegeta hal fűszerkeverék
5 dkg füstölt szalonna
Elkészítés:
A megtisztított afrikai harcsát sûrûn beirdalom és egy megfelelõ méretû, mély tepsibe teszem úgy, hogy félkört írjon le.
Az olivaolajat egy csészében a mustárral, a fûszerekkel, összemorzsolt babérlevéllel és az összezúzott fokhagymával jól összekeverem. A füstölt szalonnát csíkokra vágom és a harcsa irdalásaiban egyenletesen elosztom. Az olajos keverékkel jól bedörzsölöm a halat, még a maradékot is ráöntöm.
Az egész tepsit alufóliával letakarom, és két órán át hidegre teszem. /Még jobb, ha egész éjszaka áll./ Közepes hõmérsékletû sütõben letakarva kb. 20 percig sütöm, majd a fóliát levéve további 15-20 percig sütöm, sûrûn locsolgatva az alatta lévõ olajjal.
A hal mellé a tepsibe karikára vágott burgonyát teszek, és együtt sütöm köretnek.
Hozzávalók:
1 kg ponty,
15 dkg hagyma,
5 dkg házipaprika,
2 dkg só,
10 dkg paradicsom,
5 dkg zöldpaprika, (esetleg ennek megfelelő mennyiségű lecsó),
2-3 cseresznyepaprika,
4 adag gyufatészta
Elkészítés:
A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem és sűrűn beirdalom, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor kiforrta a habját, beleteszem a sót és a paprikát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a cseresznyepaprikát. Erős tűzön egy órai forrást követően kifőtt és leöblített gyufatésztára tálalom a levet, majd ezt követően a halszeleteket fogyasztjuk el.
Hozzávalók:
2 kg-os csuka,
1 kg savanyú káposzta,
10 dkg vöröshagyma,
6 dkg liszt,
1 dkg paprika,
8 dkg zsír,
3 dl tejföl,
só
Elkészítés:
A halat megtisztítjuk, fejét, farkát levágjuk, 6 egyenlő részre vágjuk. A törzsdarabokat mélyen beirdaljuk. Fejét, farkát, valamint a belsőségeket a hagymával megfőzzük, majd áttörjük. Az így kapott lébe tesszük fel a káposztát főni. A haldarabokat megsózzuk, paprikás lisztben megforgatjuk, forró zsírban kisütjük. Mikor a káposzta puha, felét kiszedjük, beletesszük a sült haldarabokat, majd rá vissza a kiszedett káposztát. A tetejét meglocsoljuk tejföllel és a sütőben 15 percig sütjük.
Hozzávalók:
Fél üveg pácolt hal (ruszli),
2 ecetes uborka,
1 ek. cukor,
2 dl ketchup,
1 dl víz,
1 ek. erős paprikakrém,
apróra vágott zöldpetrezselyem,
csipetnyi só és bors,
Elkészítés:
A halakat kiveszem a pácból, hosszában kettévágom, gerincét eltávolítom, farkát levágom, majd kétcentis darabokra vágom. A ketchupot összekeverem a vízzel, a sóval, borssal, cukorral, paprikakrámmel, petrezselyemzölddel és a felkarikázott uborkával. A végén belekeverem a halat és a pácolt hagymát, majd legalább egy napra behűtöm.
Léránt Ferenc polgármester
Testületi tagok:
András Csabáné
Cseke Lászlóné
Kondákor Zsolt
Kovács Ferenc
Parragi Attila
Varga László
Kérjük támogassa adója 1%-ával egyesületünk tevékenységét!
Adószámunk: 18965605-1-20
2018. január
0-17 éves | 174 |
18-59 éves | 652 |
60-99 éves | 330 |
Állandó lakosok
2018. jan. 1. | 1 156 |
2017. jan. 1. | 1 184 |
2016. jan. 1. | 1 178 |
2015. jan. 1. | 1 188 |
2014. jan. 1. | 1 206 |
2013. jan. 1. | 1 226 |
2012. jan. 1. | 1 234 |
2011. jan. 1. | 1 241 |
2010. jan. 1. | 1 237 |
2009. jan. 1. | 1 250 |
2008. jan. 1. | 1 272 |
2007. jan. 1. | 1 271 |
2006. jan. 1. | 1 273 |
2005. jan. 1. | 1 262 |
2004. jan. 1. | 1 281 |
2003. jan. 1. | 1 307 |
2002. jan. 1. | 1 329 |
2001. jan. 1. | 1 346 |
2000. jan. 1. | 1 344 |
Kedves látogatóink számára lehetőséget biztosítunk a légópince idegenvezetéssel történő látogatására.