Chilis bab

Hozzávalók: 

50 dkg darálthús (sertés+marha)
25 dkg apró szemű bab
3 fej hagyma
1 leveskocka
1,5 dl étolaj
pirospaprika, bors
chili fűszerpaprika
oregano
vegeta
2 kis sűrített paradicsomkonzerv
1 doboz kukoricakonzerv

Hozzávalók: 

1 személyre: kötelező a szalonna. Én kolozsvárit használtam, de a
vadnyugaton lehet, hogy mást kapni. Ha loptunk szárított húst, akkor az
is jöhet. 1 dl melasz, 3 fej vöröshagyma, 1 kiló bab. Én az
előfőzést kakukkfüves-bazsalikomos-chilis vízben végeztem, ezt ajánlom
másoknak is. Awww.budterence.tkpéldául borókabogyót és szerecsendiót javasol.

Hajában sült krumpli

Hozzávalók: 

6-8 szem burgonya
szalonna
vaj, só, paprika

Krumplilángos

Hozzávalók: 

50 dkg burgonya
15-20 dkg liszt
olaj

Elkészítés: 

 

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben megfőzzük. Burgonyanyomó segítségével áttörjük és hagyjuk kihűlni.
A tésztához adott liszt mennyisége függ a burgonya minőségétől. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl kemény.
Az így áttört burgonyához hozzáadjuk a lisztet és egy kevés olajat. Az így kapott tésztát henger alakúra formázzuk és ujjnyi szeletekre vágjuk. A szeleteket kinyújtjuk kb. 2-3 mm vastagságúra és palacsinta nagyságúra, majd a gáztűzhelyre tett vaslapon mindkét oldalát megsütjük. Olajjal megkenve esetleg porcukorral megszórva és feltekerve - mint a palacsintát - tálaljuk.
Süthetjük hagyományos (nem teflon) palacsintasütőben is!

Szüretelő pecsenye

Hozzávalók: 

8 db bélszínszelet, 
40 dkg darált hús, fűszerezve, 
vörösbor, szőlő

Elkészítés: 

A bélszínszelet rostjait fellazítjuk, megtöltjük a fűszerezett darált hússal.
Felgöngyöljük, és sütőben megpároljuk.

Kisült szaftjából vörösboros mártást készítünk, melyet szőlőszemekkel ízesítünk.

 

Rizzsel tálaljuk.

Ördögi chili

Hozzávalók: 

(2 személyre)

·                             40 dkg darált marhahús,

·                             5 dkg füstölt szalonna,

·                             25 dkg morzsolt csemege kukorica, 

·                             2 doboz Bonduelle vörösbab, 

·                             3 gerezd fokhagyma, 

·                             só, bors, késhegynyi chillipor,

·                             1 kávéskanál cukor, 

·                             3 evőkanál sűrített paradicsom, 

·                             1 nagy fej vöröshagyma,

·                             5-6 db száraz hegyes erős kis chillipaprika.

Elkészítés: 

Az apróra vágott füstöltszalonnát az apróra vágott vöröshagymával együtt kis olajon megpároljuk. Beletesszük a darált húst, és erős lángon, állandóan kevergetve kb. 8-10 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a chilliport, a borsot, a sűrített paradicsomot, a kávéskanál cukrot, hozzáöntünk cca. 1 dl. vizet és még néhány percig tovább pároljuk.

 

A konzervbabot és a kukoricát óvatosan hozzákeverjük a húshoz, és együtt pároljuk kis lángon, kevergetés nélkül, hogy a bab össze ne törjön. Tálaláskor, díszítésként a tálalóendényben lévő chillibe beleszúrkáljuk a száraz chillipaprikákat, úgy hogy a hegyes végük álljon ki az ételből.

Afrikai harcsa tepsiben

Hozzávalók: 

1 db kb. 1,5kg-os afrikai harcsa
1,5 dl olívaolaj
1 ek mustár
2 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
1 teáskanál mustármag
1 ek Maggi sülthús esszencia
vegeta hal fűszerkeverék
5 dkg füstölt szalonna

Elkészítés: 

 

A megtisztított afrikai harcsát sûrûn beirdalom és egy megfelelõ méretû, mély tepsibe teszem úgy, hogy félkört írjon le.
Az olivaolajat egy csészében a mustárral, a fûszerekkel, összemorzsolt babérlevéllel és az összezúzott fokhagymával jól összekeverem. A füstölt szalonnát csíkokra vágom és a harcsa irdalásaiban egyenletesen elosztom. Az olajos keverékkel jól bedörzsölöm a halat, még a maradékot is ráöntöm.
Az egész tepsit alufóliával letakarom, és két órán át hidegre teszem. /Még jobb, ha egész éjszaka áll./ Közepes hõmérsékletû sütõben letakarva kb. 20 percig sütöm, majd a fóliát levéve további 15-20 percig sütöm, sûrûn locsolgatva az alatta lévõ olajjal.
A hal mellé a tepsibe karikára vágott burgonyát teszek, és együtt sütöm köretnek.

Bajai halászlé

Hozzávalók: 

1 kg ponty, 
15 dkg hagyma, 
5 dkg házipaprika, 
2 dkg só, 
10 dkg paradicsom, 
5 dkg zöldpaprika, (esetleg ennek megfelelő mennyiségű lecsó), 
2-3 cseresznyepaprika, 
4 adag gyufatészta

Elkészítés: 

 

A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem és sűrűn beirdalom, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor kiforrta a habját, beleteszem a sót és a paprikát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a cseresznyepaprikát. Erős tűzön egy órai forrást követően kifőtt és leöblített gyufatésztára tálalom a levet, majd ezt követően a halszeleteket fogyasztjuk el.

Csuka káposztásan

Hozzávalók: 

2 kg-os csuka, 
1 kg savanyú káposzta, 
10 dkg vöröshagyma, 
6 dkg liszt, 
1 dkg paprika, 
8 dkg zsír, 
3 dl tejföl, 

Elkészítés: 

 

A halat megtisztítjuk, fejét, farkát levágjuk, 6 egyenlő részre vágjuk. A törzsdarabokat mélyen beirdaljuk. Fejét, farkát, valamint a belsőségeket a hagymával megfőzzük, majd áttörjük. Az így kapott lébe tesszük fel a káposztát főni. A haldarabokat megsózzuk, paprikás lisztben megforgatjuk, forró zsírban kisütjük. Mikor a káposzta puha, felét kiszedjük, beletesszük a sült haldarabokat, majd rá vissza a kiszedett káposztát. A tetejét meglocsoljuk tejföllel és a sütőben 15 percig sütjük.

Hozzávalók: 

Fél üveg pácolt hal (ruszli), 
2 ecetes uborka, 
1 ek. cukor, 
2 dl ketchup, 
1 dl víz, 
1 ek. erős paprikakrém, 
apróra vágott zöldpetrezselyem, 
csipetnyi só és bors,

Elkészítés: 

 

A halakat kiveszem a pácból, hosszában kettévágom, gerincét eltávolítom, farkát levágom, majd kétcentis darabokra vágom. A ketchupot összekeverem a vízzel, a sóval, borssal, cukorral, paprikakrámmel, petrezselyemzölddel és a felkarikázott uborkával. A végén belekeverem a halat és a pácolt hagymát, majd legalább egy napra behűtöm.

2. oldal / 6

Képviselő testület

Léránt Ferenc polgármester

Testületi tagok:
András Csabáné
Cseke Lászlóné
Kondákor Zsolt
Kovács Ferenc
Parragi Attila
Varga László

Települési adatok

2017. január

0-17 éves 166
18-59 éves 676
60-99 éves 342

Részletes adatok...


Állandó lakosok

2017. jan. 1. 1 184
2016. jan. 1. 1 178
2015. jan. 1. 1 188
2014. jan. 1. 1 206
2013. jan. 1. 1 226
2012. jan. 1. 1 234
2011. jan. 1. 1 241
2010. jan. 1. 1 237
2009. jan. 1. 1 250
2008. jan. 1. 1 272
2007. jan. 1. 1 271
2006. jan. 1. 1 273
2005. jan. 1. 1 262
2004. jan. 1. 1 281
2003. jan. 1. 1 307
2002. jan. 1. 1 329
2001. jan. 1. 1 346
2000. jan. 1. 1 344

Bunkerlátogatás

 ovohely

Kedves látogatóink számára lehetőséget biztosítunk a légópince idegenvezetéssel történő látogatására. 

Felnőtt belépő: 500 Ft/fő
Diák és nyugdíjas: 300 Ft/fő;
6 éves korig ingyenes
10 főtől csoportoknak: 400 Ft/fő
 
Jelentkezés: lovaszionkormanyzat(a)gmail.com
Joomla templates by Joomlashine