Pirított gomba

Hozzávalók:

  • 800 g csiperke gomba,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 1 kanál olasz fűszerkeverék,
  • olívaolaj,
  • só,
  • őrölt fekete bors,
  • 40 ml balzsamecet.

Elkészítés:

Szeleteljük fel a gombát kisebb darabokra. Ha kicsik a gombák, akkor nem kell felvagdosni. Keverjük össze a fokhagymát az olajjal, a sóval és a többi fűszerrel, az így kapott fűszeres levet öntsük rá a gombára, kavarjuk jól össze és hagyjuk állni 20 percet. Tegyük a gombát egy tűzálló tálba és előmelegített sütőben, 200 fokon süssük 15-20 percig. Közben kavarjuk meg, hogy az ízek jól átjárják.

Olasz fűszerkeverék: 2 ek. szárított bazsalikom, 2 ek. szárított majoránna, 1 ek. oreganó 1 ek. rozmaring, 1 ek. pirospaprika.

Egyszerre ehető ajándék és egyszerre egy szuper desszert az ünnepi asztalon: ez a csokiszalámi, ami cseppet sem olyan félelmetes dolog, mint amilyennek a neve alapján tűnhet. Szalámit nem tartalmaz, csokit viszont annál inkább, a külseje alapján pedig leginkább egy olasz érlelt felvágottra hasonlít. Ha túltettük magunkat azon, hogy milyen jól néz ki és egy késsel nekiestünk, akkor pedig az is hamar kiderül, hogy nem csak szép, de nagyon finom is. 

Skót tojás

Hozzávalók:

6 db tojás
15 dkg liszt
10 dkg kukoricapehely

A húsos bundához:
30 dkg darált hús
0,5 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál majoránna (tetszőleges)
só, frissen őrölt bors
olaj
mustár

Irdalt krumpli

Hozzávalók:

 személyenként 2 db közepes burgonya
vöröshagyma
füstölt kolbász
paprikás szalámi
füstölt szalonna
csípős zöld paprika
sajt

bors
kakukkfű
oreganó
rozmaring
kevés olíva olaj

Hozzávalók:

Tökéletes rozskenyér

Alapanyagok:

25 g élesztő
2 dl tej
1 evőkanál cukor
3 dl barna sör
1/2 kg teljes kiőrlésű rozsliszt
1/4 kg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg napraforgómag
10 dkg lenmag
25 dkg zab/rozspehely
15 dkg almarost (gyümölcscentrifugában ami marad, de krumplinyomón kinyomkodott reszelt alma is megteszi, a levét pedig igyák meg, vagy dobják ki)
3 teáskanál só

olaj és liszt a jénai kikenéséhez

Kakas pörkölt

Hozzávalók a kakas pörkölthöz:

  • egy kakas, tisztítva, feldarabolva (én a combokat, a mellet, a szárnyakat és a májat használom fel a pörkölthöz)
  • 2 nagy fej vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apró kockákra vágva
  • 2 evőkanál rizskorpa olaj (természetesen más zsiradékot is használhatsz, az igazán tradicionális kakas pörköltet főzők általában sertészsírt használnak)
  • 2 púpozott evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 db paradicsom apró kockákra vágva
  • 1 db zöldpaprika apró kockákra vágva
  • 2 dl jó minőségű testes száraz vörösbor (vagy víz)
  • 2 dl víz
  • 2 db babérlevél
  • 2 teáskanál só
  • 10-12 tekerés színes bors

Hozzávalók a galuskához:

  • 25 dkg fehér tönkölyliszt
  • 15 dkg kukoricaliszt
  • 2,5-3 dl víz
  • 2 tojás
  • 2 kávéskanál só