Egyebek

Egyebek (163)

Alkategóriák

Olajos történetek (73)
Olajos történetek

Kuba Endre egykori lovászi lakos keresett meg bennünket azzal, hogy szívesen közreadná rövid írásait honlapunkon. Ezt az oldalt az ilyen történeteknek szenteljük.

 

Reméljük mások is kedvet kapnak és megosztják velünk élményeiket!

Elemek megtekintése...
Olajos történetek (1)
Olajos történetek

Kuba Endre egykori lovászi lakos keresett meg bennünket azzal, hogy szívesen közreadná rövid írásait honlapunkon. Ezt az oldalt az ilyen történeteknek szenteljük.

 Mindannyian emlékezünk arra, hogy a bányász buszokon, vagy a munkahelyi pihenőkön mennyi érdekes, többnyire vidám történet hangzott el a kollégák szájából. Itt mód van arra, hogy ne merüljenek feledésbe ezek az anekdoták. Reméljük mások is kedvet kapnak és megosztják velünk élményeiket! 

Elemek megtekintése...

A kerettyei geodéta és a figuránsa hazafelé autózik a munkából.
- Mit gondolsz komám, bent vagyunk már Bázában?

Kezdõ mérnök koromban a kútjavítók akkori fõnöke, Trombitás István egyszer kiküldött egy éjszakai cementezésre. A cementezõ-agregátra várakozva beszélgettem az emberekkel. Azt mondja egyikõjük:

A 80-as években a 108-as kanyar alatti kiserdõben letelepedett egy cigánykolónia. Jól érezték ott magukat. Fürdeni feljártak az akkor még nem bekerített strandra, ott mosták ki a ruháikat, - már amikor kimosták- és azokat a strandon levõ akt-szoborra (erre mondtuk, hogy ez a legkeményebb mellû nõ Kerettyén) akasztották száradni. Csoportosan látogatták a közeli szõlõhegyen lévõ konyhakerteket, majd egy-egy borospince is megtetszett nekik: azok jobban, ahol nem noha volt a bor. Az egyre növekvõ számú panaszra a Községi Tanács nem talált megoldást, hiába szólították fel õket távozásra. A rendõrség sem tudott semmit tenni. Végülis Nagy Béla bácsi oldotta meg a kérdést: 

Papp elvtársat egy nagy fekete ZIM hozta át mindennap Lovásziból. (az emberek hullaszállítónak nevezték). Egy ilyen „ótó” elég ritkán járt akkoriban a környéken, hiszen csak miniszterek, magas rangú pártvezetõk némelyike járt egy ilyen kocsival. A Paptúrós ZIM-je is igen nevezetes kocsi volt, mert nem kisebb embert, mint Rákosi elvtársat szolgálta korábbi életében. 

A gépkocsi igénybevétele és használata mindig kiemelt téma volt a Budafai Kõolajtermelõ Vállalatnál, a BKV-nál. Egy vállalati értekezleten is errõl hallgattunk intelmeket Pap elvtárs részérõl, aki hosszasan ecsetelte a téma fontosságát, azt is részletezve, hol, kit látott kocsival flangálni, és hogy milyen csúnya dolog herdálni a nép pénzét. 

A lovászi laborvezetõ - Isten nyugosztolja - megkéri újdonsült kollégáját:
- Légy szíves add ide azt az üveget a felsõ polcról. Azt, amire az van írva, hogy dilacetilon-amidonapitol!
- Kollégám, ez az üveg teljesen üres!
- Az ördögbe is! Valaki megint megitta a konyakomat!

Az iparba kikerülve hamar belekerültem annak a sûrûjébe, és élvezhettem a lélekemelõ, magasröptû üzemi értekezletek színvonalát.

Elsõ igazgatóm Pap elvtárs volt, akit csak "paptúrósnak" ismert a köznép, aki –ha kértek tõle valamit- "nagy túróst magának" szokta volt mondogatni.

Czupor

A mezõkeresztesi termelési irodán egy helyiségben dolgozott Falucskay Lajos, Dienes Mihály és Czupor Bandi bácsi. Bandi bácsi korábban Lovásziban volt termelési mérnök. Az általánosan elterjedt, és mai napig használt „cuporszelep” Bandi bácsi nevét azt hiszem, örökre megõrzi. Ahogy hallottam, anno egy kis bõrönddel nekiindult a Lovászi mezõ nyugati oldalán a határnak, ott akart disszidálni. Persze elfogták, és lecsukták. Amikor kiszabadult, Mezõkeresztesen tudott elhelyezkedni.

Az Eurogasco 3 területen folytatott Eötvös-Rybár féle gravitációs méréseket 1933-35 között a Dunántúlon: a Kisalföldön, Nagyatád térségében és Lenti és Budafapuszta környékén. A Lenti és Budafapuszta körzetében elvégzett geofizikai mérések három reményteli területet mutattak ki: Budafapusztánál, Lendvaújfalunál és Kútfej község mellett.

Az elbeszélő szerint Takács doktorral történt a következő eset:

Vizsgálatra jelentkezett nála a roma telep egyik lakója. A doki az állapot felmérésével kezdi a munkát.

8. oldal / 12

Képviselő testület

Lovaszi cimer

Kovács Ferenc polgármester

Testületi tagok:
András Csabáné alpolgármester
Cseke Lászlóné képviselő
Hóbor Róbert képviselő
Kovács Ágnes képviselő
Páli Tibor képviselő
Varga László képviselő

Elérhetőség: 06-30/237-1334

Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Orsós Attila elnők
Károlyi Julianna eln.hely.
Orsós György képviselő

Elérhetőség: 06-30/393-7879

Kerka-völgye Baráti Kör Egyesület

Kérjük támogassa adója 1%-ával egyesületünk tevékenységét!

Adószámunk: 18965605-1-20

 

Települési adatok

2023. január

0-17 éves 197
18-59 éves 636
60-99 éves 360
Összesen 1 193

Részletes adatok...


 Az Önkiszolgáló Étterem menüajánlata

Étlap 2024.04.01 - 2024.04.05-ig

Étlap 2024.03.25 - 2024.03.29-ig

 

Vasfüggöny Múzeum és Bunkerlátogatás

 ovohely

Kedves látogatóink számára lehetőséget biztosítunk a légópince idegenvezetéssel történő látogatására. 

Felnőtt belépő: 1000 Ft/fő
Diák és nyugdíjas: 500 Ft/fő;

10 főtől felnőtt csoportoknak: 8000 Ft/csoport
Szünnap: vasárnap, hétfő
 
 Jelentkezés: bunkerlovaszi(a)gmail.com
+36 30 265 9614 (9:00 - 17:00)
Joomla templates by Joomlashine