Kuba Endre egykori lovászi lakos keresett meg bennünket azzal, hogy szívesen közreadná rövid írásait honlapunkon. Ezt az oldalt az ilyen történeteknek szenteljük.
Reméljük mások is kedvet kapnak és megosztják velünk élményeiket!
Elemek megtekintése...Kuba Endre egykori lovászi lakos keresett meg bennünket azzal, hogy szívesen közreadná rövid írásait honlapunkon. Ezt az oldalt az ilyen történeteknek szenteljük.
Mindannyian emlékezünk arra, hogy a bányász buszokon, vagy a munkahelyi pihenőkön mennyi érdekes, többnyire vidám történet hangzott el a kollégák szájából. Itt mód van arra, hogy ne merüljenek feledésbe ezek az anekdoták. Reméljük mások is kedvet kapnak és megosztják velünk élményeiket!
Hozzávalók:
Elkészítés:
A tésztához a folyékony hozzávalókat meglangyosítjuk, majd
hozzáadjuk a többit is, és jól összedolgozzuk, megkelesztjük.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket: a sonkát vékony kockákra vágjuk, és
kevés olajon megsütjük. A krinolint is vékony, apró kockákra vágjuk, és
1-2 percre rádobjuk a sonkára, őrölt borssal megszórjuk. Ha kész,
kiszedjük, és a visszamaradt zsiradékban megolvasztjuk a margarint,
belereszeljük a fej fokhagymát. A lilahagymát vékonyra szeljük.
Ha megkelt a tészta, 4 részre osztjuk. Vékony téglalappá nyújtjuk,
megkenjük a margarinos fokhagymával, megszórjuk sonkával, lilahagymával,
sajtot reszelünk rá, és összetekerjük.
Trapéz alakúra vágjuk, tepsibe rakjuk. Letakarva kelesztjük még kb. fél
órát. Megkenjük tojással, szórunk rá reszelt sajtot, szezámmagot,
köménymagot, és 190 fokos előmelegített sütőben sütjük.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dl tej
5 dkg élesztő
1 tojás + 1 a kenéshez
2-3 evőkanál tejföl
1 csapott evőkanál só
1 evőkanál cukor
1,5 dl olaj
olvasztott vaj
A tetejére:
köménymag
sajt
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk. A tejet és a tejfölt elkeverjük, együtt meglangyosítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.
A liszthez hozzáadjuk a tejes keveréket, a tojást, a sót és az olajat, jól bedagasztjuk. Rugalmas, könnyű tésztát kapunk. Ha ragad, akkor még egy kis lisztet adunk hozzá. 1 órán át kelesztjük.
Átgyúrjuk, majd 4 cipóra osztjuk, ezeket kb. 0,5 cm vastag kerek lappá nyújtjuk, majd 8 cikkre vágjuk (lehet többre is, ha kisebb kifliket szeretnénk). Megkenjük olvasztott vajjal, majd a szélesebb vége felől feltekerjük. Tehetünk bele szalonna, tarja vagy sonkakockát is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, 10-15 percet kelesztjük még. Megkenjük a felvert tojással, és ízlés szerint megszórjuk szezámmal, sajttal, stb.. 200 fokon aranybarnára sütjük.
Forrás:
http://www.mindmegette.hu
Hozzávalók:
1 dl vizben elkeverünk 1 púpos evőkanál zselatint.Hozzáadunk: 1 kocka-RAMA-t (25dkg), 20 dkg porcukrot, 4 evőkanál kakaöt (ne a cukrozott fajtából). 3 csomag vaniliás-cukrot, 20 dkg tejport, 1 csomag puffasztott rizst
Hozzávalók:
· 50 dkg cukor
· 50 dkg tejpor
· 15 dkg kakaópor
· 30 dkg puffasztott rizs (de bármilyen puffasztott gabona megfelel)
· 2,5 dl víz
· 6-8 csepp aroma (amilyen ízűt szeretsz)
Hozzávalók:
· 50 dkg porcukor
· 1,5 dl víz
· 25 dkg vaj vagy margarin
· 2 csom puffasztott rizs
· 10 dkg szitált kakaó
· 50 dkg tejpor
Bécsi puncs
Főzzünk le egy liter jó erős fekete teát. Kanalazzunk bele bő két deci mézet (én még mindig az erdei mézet szeretem, de más fajta is jó, természetesen, ha nem túl aromás - a narancsos méz pedig abszolút a legjobb). Öntsünk bele két deci erős, sötét rumot. Egy jól megmosott citromot és egy narancsot karikázzunk fel szép vékony, egyforma szeletekre, és adjuk hozzá a puncshoz, majd kapjon két fahéjrudat is. El tudjátok képzelni, milyen illata van? :) Melegítsük össze, és már ihatjuk is.
Hozzávalók:
1 kg marhahús, 1 kg levescsont, 3 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 db karalábé, 1 db zeller, néhány levél kelkáposzta, 1 fej vöröshagyma, 2-3 db gomba, só, 5-6 szem bors, ízlés szerint darab gyömbér.
Elkészítés:
A húst és a csontot hideg vízben főni tesszük, ha forr, habját leszedjük, és belerakjuk a megtisztított, felvágott zöldséget. Fűszerezzük, majd lassú tűzön puhára főzzük. Tésztával vagy maceszgombóccal tálaljuk, a húst pedig mártással adhatjuk fel.
Lovásziban a diplomatervemhez szükség volt üzemi mérésekre. Kis Gábor volt az üzemi konzulensem, aki nagyon sokat segített. Vissza kellett mennem az egyetemre, és nem tudtam befejezni a mérési naplót, mivel a gázlapok kiértékelése még nem történt meg. Abban állapodtunk meg, hogy az adatokat Gábor megküldi nekem.
Németh János a Budafai Kõolajtermelõ Vállalatnál volt geodéta az 50-es 60-as évek fordulóján. A Majsa Jóska vezette Mûszaki Fejlesztési Osztályon voltunk kollégák. James, -mert csak így hívta mindenki- Kerettyén közismert volt, közszeretetnek örvendett. Én is jó barátságba kerültem vele.
Már a KFV-s idõszakban történt, hogy egy hétfõi napon hívat magához Németh Jenõ a személyzeti igazgató. Bemegyek, és mondja, hogy Trombitás kint volt hétvégén Kerettyén, ahol mondták neki, hogy az ottlévõ nyári gyakorlatukat töltõ egyetemisták,
-a praxik- helytelenül viselkedtek, meztelenül fürödtek a strandon, hangoskodtak a telepen. Kért, hogy igazítsam a gyerekeket.
VP6-7.2.1-7.4.1.3-17
Közétkeztetés fejlesztése Lovászi községben
204105/03306
Lovászi Olajbányász Művelődési Házban működő könyvtár szakmai eszközfejlesztése, korszerűsítése
2221-6/2019/HERMAN
A helyi gazdaság élénkítése zártkerti fejlesztésekkel
VP6-7.2.1-7.4.1.1-16
Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítés
EFOP-3.9.2-16
Humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben
TOP-3.2.1-15-ZA1-2016-00032
Lovászi Polgármesteri Hivatal épületének energetikai korszerűsítése
KÖFOP- 1.2.1- VEKOP- 16-2016- 00273
Lovászi Község Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása
EFOP-1.5.3-16-2017-00069
Humán szolgáltatások fejlesztése a Lenti járásban
2020. január
0-17 éves | 174 |
18-59 éves | 647 |
60-99 éves | 337 |
Az Önkiszolgáló Étterem menüajánlata
Étlap 2021.03.08 - 2021.03.12-ig
Étlap 2021.03.01 - 2021.03.05-ig
Kedves látogatóink számára lehetőséget biztosítunk a légópince idegenvezetéssel történő látogatására.