Egyebek

Egyebek (158)

Alkategóriák

Olajos történetek (73)
Olajos történetek

Kuba Endre egykori lovászi lakos keresett meg bennünket azzal, hogy szívesen közreadná rövid írásait honlapunkon. Ezt az oldalt az ilyen történeteknek szenteljük.

 

Reméljük mások is kedvet kapnak és megosztják velünk élményeiket!

Elemek megtekintése...
Olajos történetek (1)
Olajos történetek

Kuba Endre egykori lovászi lakos keresett meg bennünket azzal, hogy szívesen közreadná rövid írásait honlapunkon. Ezt az oldalt az ilyen történeteknek szenteljük.

 Mindannyian emlékezünk arra, hogy a bányász buszokon, vagy a munkahelyi pihenőkön mennyi érdekes, többnyire vidám történet hangzott el a kollégák szájából. Itt mód van arra, hogy ne merüljenek feledésbe ezek az anekdoták. Reméljük mások is kedvet kapnak és megosztják velünk élményeiket! 

Elemek megtekintése...

Hozzávalók: 

4 rántani való csirke-alsócomb
8-10 nagy gerezd fokhagyma
tej
1 kisebb vöröshagyma
2 kicsi egész tojás
liszt
zsemlemorzsa

őrölt feketebors
pirospaprika

Elkészítés: 

Sütés előtti este hosszúkás tálba,
egymás mellé fektetjük a megmosott csirkecombokat. Legkevesebb 6 gerezd
fokhagymát lereszelünk vagy szétzúzunk (esetleg vegyesen), és kb. 4 dl
tejjel jól elkeverjük. Ezt ráöntjük a combokra úgy, hogy legalább félig
ellepje azokat. Szükség esetén pótoljuk a tejet, de ilyenkor kanállal
párszor belekavarunk a tálba. A másnapi sütésig hűtőszekrénybe téve,
lefedve, s néhány óránként megfordítva pácoljuk a combokat.

 

 
Közben készül a köret is

Sütés előtt fél órával konyharuhával leitatjuk a tejet a húsról, majd
megsózzuk, megborsozzuk (a bőre alatt is!), és állni hagyjuk.

Addig elkészítjük a panírt: mély edényben felverjük az egész
tojásokat, belereszeljük a lehéjazott vöröshagymát és a maradék
fokhagymagerezdeket.

Egy tányérba lisztet szórunk (kb. 5 dkg), egy másikba pedig
zsemlemorzsát (kb. 8 dkg), utóbbihoz pedig belekeverünk egy teáskanál
őrölt pirospaprikát.

 

A fél óra elteltével bepanírozzuk a combokat: először lisztbe, aztán a
hagymás tojásba, végül a paprikás zsemlemorzsába forgatjuk, utóbbit
kicsit rá is nyomkodjuk, majd sütésig tálcára tesszük.

St-Galleni csirkemáj

Hozzávalók: 

Fél kg csirkemáj, 
25 dkg bacon, 
1 mk. õrölt bors, 
1 kk. majoranna

Elkészítés: 

 

A májakat megtisztítom a szívektõl, epétõl, mindegyik májat kettészedem. Összekeverem a borssal és a majorannával, majd mindegyik fél májat egy-egy baconszeletbe tekerem. A kis csomagocskákat fogpiszkálóval megtûzöm, majd tepsibe téve forró sütõben 20-25 perc alatt készre sütöm. Hidegen tálalom, de melegen is kitûnõ.

Franciasaláta

Hozzávalók: 

3 db krumpli
2-3 db alma
1 ü borsó
1 db kukorica
3-4 db savanyú uborka
1 db paradicsom
ételizesitő
bors
saláta
mustár
majonéz
tejföl

Elkészítés: 

A borsot, kukoricát, almát, krumplit megfőzzük és hagyjuk kihűlni őket. A mustárt, majonézt, tejfölt összekeverjük. A kihűlt zöldségre ráöntjük az öntetet, végül fűszerezzük, ételízesítővel, egy pici borssal és összekeverjük.
Tálalás krumpripürével, kirántott hússal. Díszíteni salátával, paradicsommal lehet.

 

 

Gezemüze

Hozzávalók: 

Bármilyen elérhető alapanyag
1-2 alma
2-3 vöröshagyma
2-3 paprika
2-3 paradicsom
zöldhagyma, fokhagyma, stb.
3 dl bor
só, cukor, ecet, olívaolaj

Elkészítés: 

A hozzávalókat karikára, kockára vágjuk és egy salátás tálba tesszük. Az öntetet borral, cukorral, sóval ízlés szerint elkészítjük, jól összekeverjük.
Fogyasztás előtt fóliával lefedve néhány órára a hűtőbe tesszük

 

 

Paradicsomsaláta

Hozzávalók: 

1 db paradicsom
1 kis fej vöröshagyma
2 ek mentalevél
1 ek citromlé
1 kk porcukor

bors

Elkészítés: 

 

A paradicsomot és a hagymát apró kockákra vágjuk, és összekeverjük a többi hozzávalóval. Behűtve fogyasztjuk.

Sólet tojással

Hozzávalók: 

(6 személyre):
40 dkg tarka (fürj) szárazbab, 
1/2 kg zsíros marhahús és 1 nagy libacomb, 
25 dkg füstölt libahús, 
3 púpozott kanál liszt, 20 dkg gersli, 
6 tojás, 2 nagy vöröshagyma, 1 nagy kanál libazsír.

Elkészítés: 

A babot főzés előtt 24 órával beáztatjuk. A vöröshagymát levelekre bontjuk, és lassú tűzön a zsíron lábasban üvegesre pároljuk. Ha véletlenül egy-egy hagymalevél megbarnul, ki kell dobni, mert különben az egész sólet odaéghet. Meghintjük egy kanál liszttel, majd belehelyezzük a húst és a füstölt húst, és ismét egy kanál lisztet szórunk rá. 1-2 percnyi párolás után a megszűrt babot tesszük a lábasba, majd meghintjük a harmadik kanál liszttel. Rövid ideig pároljuk: keverni nem szabad, csak a lábast rázhatjuk meg. Ezután belehelyezzük a gerslit, majd az egészet felengedjük vízzel, míg teljesen ellepi. Végül héjával együtt beleültetjük a jól megmosott nyers tojásokat. Vigyázzunk: a tojások héja ne legyen repedt! Kevés sót tehetünk bele, de óvatosan, mert a füstölt hús is sós. Tehetünk bele töltött libanyakat vagy kuglit is (lásd lejjebb). Fedő alatt 3 órán át, lassú tűzön főzzük, majd 5 órán át, sütőben kis lángon folytatjuk. Ha időnk engedi, elég, ha 12 órán át a sütőben készítjük, természetesen kis lángon. (Ez a hagyományosabb változat.) A lábasban tálaljuk, a fedőt ott emeljük le, a vendégek szeme láttára.

 

 

Hozzávalók: 

 

·                             5 dkg margarin,

·                             30 dkg burgonya,

·                             2 dkg só,