Egyebek

Egyebek (161)

Alkategóriák

Olajos történetek (73)
Olajos történetek

Kuba Endre egykori lovászi lakos keresett meg bennünket azzal, hogy szívesen közreadná rövid írásait honlapunkon. Ezt az oldalt az ilyen történeteknek szenteljük.

 

Reméljük mások is kedvet kapnak és megosztják velünk élményeiket!

Elemek megtekintése...
Olajos történetek (1)
Olajos történetek

Kuba Endre egykori lovászi lakos keresett meg bennünket azzal, hogy szívesen közreadná rövid írásait honlapunkon. Ezt az oldalt az ilyen történeteknek szenteljük.

 Mindannyian emlékezünk arra, hogy a bányász buszokon, vagy a munkahelyi pihenőkön mennyi érdekes, többnyire vidám történet hangzott el a kollégák szájából. Itt mód van arra, hogy ne merüljenek feledésbe ezek az anekdoták. Reméljük mások is kedvet kapnak és megosztják velünk élményeiket! 

Elemek megtekintése...

Gesztenyés pulykamell

Hozzávalók: 

40 dkg kicsontozott pulykamell, 
2 db egész tojás, 
15 dkg gesztenyemassza (a gesztenyemassza édes is lehet), 
3-4 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, 
1 teáskanál mustár.

Elkészítés: 

 

A pulykamellet vékony szeletekre vágjuk, húskalapáccsal kissé kiveregetjük és megsózzuk. 15 percre félretesszük. A tojásokat habosra verjük és belekeverjük a gesztenyemasszát. Annyi sót teszünk bele, hogy megkóstolva erősen sósnak érezzük. Ezután a borssal és a mustárral megfűszerezzük, majd annyi lisztet keverünk bele, hogy a massza tejföl sűrűségű legyen. A pulykamell-szeleteket először lisztben megmártjuk, ezután a tésztában megforgatva 180 fokra felhevített olajba tesszük és 6-8 perc alatt szép aranybarnára megsütjük. A fölösleges olajat lecsöpögtetjük vagy papírtörülközővel leitatjuk róla, és pikáns befőttel, kompóttal, valamint burgonyapürével vagy párolt, petrezselymes rizzsel tálaljuk.

Hagymás-sörös csirke

Hozzávalók: 

2 egész csirkecomb
2 fej hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
0.25 l sör
só, bors, olaj
1 evőkanál liszt
tejszín

Elkészítés: 

A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, apróra kockázzuk, olajon megpároljuk. Rátesszük a csirkecombokat, felöntjük a sörrel, sózzuk, borsozzuk. Főni hagyjuk. Ha megpuhult a hús, kiszedjük, a hagymás-sörös szószt lisztes tejszínnel habarjuk, majd leturmixoljuk. Rottyanás után a húsokat visszatesszük, és kész is.
Jól illik hozzá például tócsni vagy krokett köretnek.

Megjegyzés: 

A sörben értékes fehérjét és B-vitaminokat találunk azonban még így sem lesz igazi "egészség-recept" ebből az ételből. Inkább kulináris élvezetekre vágyóknak, mintsem egészséges életmód követőinek ajánlható.

 

 

Jércemellcsíkok wookban

Hozzávalók: 

1 db póréhagyma
2 db paprika
1 db erős paprika
1 db nagy répa
1 db kínai kel
600 g jércemell
csapott evőkanál étkezési keményítő
szójaszósz
gyömbér
kevés fokhagyma

200 g üvegtészta

Elkészítés: 

Előző nap a csíkokra vágott csirkemellet a szójaszósszal és a keményítővel bepácoljuk.
A zöldségeket vékony metéltre vágjuk. Előmelegített wookban olivaolaj hozzáadásával a pácolt csirkemellet megsütjük, hozzáadjuk a zöldséget és tovább pirítjuk. Fűszerezzük, sóval ízesítjük, kevés szójaszószt adunk hozzá.

 

Kifőtt vagy kisült üvegtésztára halmozzuk az enyhén szaftos jércénket.

Hozzávalók: 

4 rántani való csirke-alsócomb
8-10 nagy gerezd fokhagyma
tej
1 kisebb vöröshagyma
2 kicsi egész tojás
liszt
zsemlemorzsa

őrölt feketebors
pirospaprika

Elkészítés: 

Sütés előtti este hosszúkás tálba,
egymás mellé fektetjük a megmosott csirkecombokat. Legkevesebb 6 gerezd
fokhagymát lereszelünk vagy szétzúzunk (esetleg vegyesen), és kb. 4 dl
tejjel jól elkeverjük. Ezt ráöntjük a combokra úgy, hogy legalább félig
ellepje azokat. Szükség esetén pótoljuk a tejet, de ilyenkor kanállal
párszor belekavarunk a tálba. A másnapi sütésig hűtőszekrénybe téve,
lefedve, s néhány óránként megfordítva pácoljuk a combokat.

 

 
Közben készül a köret is

Sütés előtt fél órával konyharuhával leitatjuk a tejet a húsról, majd
megsózzuk, megborsozzuk (a bőre alatt is!), és állni hagyjuk.

Addig elkészítjük a panírt: mély edényben felverjük az egész
tojásokat, belereszeljük a lehéjazott vöröshagymát és a maradék
fokhagymagerezdeket.

Egy tányérba lisztet szórunk (kb. 5 dkg), egy másikba pedig
zsemlemorzsát (kb. 8 dkg), utóbbihoz pedig belekeverünk egy teáskanál
őrölt pirospaprikát.

 

A fél óra elteltével bepanírozzuk a combokat: először lisztbe, aztán a
hagymás tojásba, végül a paprikás zsemlemorzsába forgatjuk, utóbbit
kicsit rá is nyomkodjuk, majd sütésig tálcára tesszük.

St-Galleni csirkemáj

Hozzávalók: 

Fél kg csirkemáj, 
25 dkg bacon, 
1 mk. õrölt bors, 
1 kk. majoranna

Elkészítés: 

 

A májakat megtisztítom a szívektõl, epétõl, mindegyik májat kettészedem. Összekeverem a borssal és a majorannával, majd mindegyik fél májat egy-egy baconszeletbe tekerem. A kis csomagocskákat fogpiszkálóval megtûzöm, majd tepsibe téve forró sütõben 20-25 perc alatt készre sütöm. Hidegen tálalom, de melegen is kitûnõ.

Franciasaláta

Hozzávalók: 

3 db krumpli
2-3 db alma
1 ü borsó
1 db kukorica
3-4 db savanyú uborka
1 db paradicsom
ételizesitő
bors
saláta
mustár
majonéz
tejföl

Elkészítés: 

A borsot, kukoricát, almát, krumplit megfőzzük és hagyjuk kihűlni őket. A mustárt, majonézt, tejfölt összekeverjük. A kihűlt zöldségre ráöntjük az öntetet, végül fűszerezzük, ételízesítővel, egy pici borssal és összekeverjük.
Tálalás krumpripürével, kirántott hússal. Díszíteni salátával, paradicsommal lehet.

 

 

Gezemüze

Hozzávalók: 

Bármilyen elérhető alapanyag
1-2 alma
2-3 vöröshagyma
2-3 paprika
2-3 paradicsom
zöldhagyma, fokhagyma, stb.
3 dl bor
só, cukor, ecet, olívaolaj

Elkészítés: 

A hozzávalókat karikára, kockára vágjuk és egy salátás tálba tesszük. Az öntetet borral, cukorral, sóval ízlés szerint elkészítjük, jól összekeverjük.
Fogyasztás előtt fóliával lefedve néhány órára a hűtőbe tesszük

 

 

Paradicsomsaláta

Hozzávalók: 

1 db paradicsom
1 kis fej vöröshagyma
2 ek mentalevél
1 ek citromlé
1 kk porcukor

bors

Elkészítés: 

 

A paradicsomot és a hagymát apró kockákra vágjuk, és összekeverjük a többi hozzávalóval. Behűtve fogyasztjuk.

Sólet tojással

Hozzávalók: 

(6 személyre):
40 dkg tarka (fürj) szárazbab, 
1/2 kg zsíros marhahús és 1 nagy libacomb, 
25 dkg füstölt libahús, 
3 púpozott kanál liszt, 20 dkg gersli, 
6 tojás, 2 nagy vöröshagyma, 1 nagy kanál libazsír.

Elkészítés: 

A babot főzés előtt 24 órával beáztatjuk. A vöröshagymát levelekre bontjuk, és lassú tűzön a zsíron lábasban üvegesre pároljuk. Ha véletlenül egy-egy hagymalevél megbarnul, ki kell dobni, mert különben az egész sólet odaéghet. Meghintjük egy kanál liszttel, majd belehelyezzük a húst és a füstölt húst, és ismét egy kanál lisztet szórunk rá. 1-2 percnyi párolás után a megszűrt babot tesszük a lábasba, majd meghintjük a harmadik kanál liszttel. Rövid ideig pároljuk: keverni nem szabad, csak a lábast rázhatjuk meg. Ezután belehelyezzük a gerslit, majd az egészet felengedjük vízzel, míg teljesen ellepi. Végül héjával együtt beleültetjük a jól megmosott nyers tojásokat. Vigyázzunk: a tojások héja ne legyen repedt! Kevés sót tehetünk bele, de óvatosan, mert a füstölt hús is sós. Tehetünk bele töltött libanyakat vagy kuglit is (lásd lejjebb). Fedő alatt 3 órán át, lassú tűzön főzzük, majd 5 órán át, sütőben kis lángon folytatjuk. Ha időnk engedi, elég, ha 12 órán át a sütőben készítjük, természetesen kis lángon. (Ez a hagyományosabb változat.) A lábasban tálaljuk, a fedőt ott emeljük le, a vendégek szeme láttára.

 

 

Hozzávalók: 

 

·                             5 dkg margarin,

·                             30 dkg burgonya,

·                             2 dkg só,

·                             40 dkg liszt,

·                             2 dkg élesztő,

·                             5 dkg cukor,

·                             3 evőkanál tej,

·                             sárgabaracklekvár

Elkészítés: 

 

Futtasd fel az élesztőt a langyos tejben egy csipet cukorral. A burgonyát főzd meg és törd át, majd dolgozd össze a liszttel, az élesztővel, a megolvasztott margarinnal és az 5 dkg cukorral. Az összegyúr tésztát letakarva keleszd a duplájára, majd nyújtsd ki belisztezett gyúródeszkán. Szabdald a tésztát 10x10 cm-es négyzetekre, töltsd meg a közepüket lekvárral, majd formázz belőlük kifliket. Pakold a kifliket sütőpapírral bélelt tepsire, majd negyed óra kelesztés után irány a 180 fokra előmelegített sütő. 20-25 erc alatt mosolygósra sülnek.

 

 

6. oldal / 12

Képviselő testület

Lovaszi cimer

Kovács Ferenc polgármester

Testületi tagok:
András Csabáné
Hóbor Róbert
Kovács Ágnes
Varga László
Léránt Ferenc
Páli Tibor

Kerka-völgye Baráti Kör Egyesület

Kérjük támogassa adója 1%-ával egyesületünk tevékenységét!

Adószámunk: 18965605-1-20

 

Települési adatok

2019. január

0-17 éves 180
18-59 éves 651
60-99 éves 325

Részletes adatok...


 Az Önkiszolgáló Étterem menüajánlata

Étlap 2020.02.17 - 2020.02.21-ig

Étlap 2020.02.24 - 2020.02.28-ig

Bunkerlátogatás

 ovohely

Kedves látogatóink számára lehetőséget biztosítunk a légópince idegenvezetéssel történő látogatására. 

Felnőtt belépő: 500 Ft/fő
Diák és nyugdíjas: 300 Ft/fő;
6 éves korig ingyenes
10 főtől csoportoknak: 400 Ft/fő
 
Jelentkezés: lovaszionkormanyzat(a)gmail.com
+36 30 237 1334
Joomla templates by Joomlashine