Egyebek

Egyebek (158)

Alkategóriák

Olajos történetek (73)
Olajos történetek

Kuba Endre egykori lovászi lakos keresett meg bennünket azzal, hogy szívesen közreadná rövid írásait honlapunkon. Ezt az oldalt az ilyen történeteknek szenteljük.

 

Reméljük mások is kedvet kapnak és megosztják velünk élményeiket!

Elemek megtekintése...
Olajos történetek (1)
Olajos történetek

Kuba Endre egykori lovászi lakos keresett meg bennünket azzal, hogy szívesen közreadná rövid írásait honlapunkon. Ezt az oldalt az ilyen történeteknek szenteljük.

 Mindannyian emlékezünk arra, hogy a bányász buszokon, vagy a munkahelyi pihenőkön mennyi érdekes, többnyire vidám történet hangzott el a kollégák szájából. Itt mód van arra, hogy ne merüljenek feledésbe ezek az anekdoták. Reméljük mások is kedvet kapnak és megosztják velünk élményeiket! 

Elemek megtekintése...

Hozzávalók: 

1,6 kg pontyfilé, 
50 dkg pontyikra, 
3 adag besamelmártás, 
só, törött bors, paprika, 
5 tojásfehérje, 
10 adag hagymasaláta

Elkészítés: 

A pontyot kifilézzük és gyengén besózzuk. Az ikrát a besamellmártással és a fűszerekkel összekeverjük, hozzáadjuk a tojásfehérjét és jól összedolgozzuk. A halszeletekre osztjuk és szeletenként egyenként összegöngyöljük. Celofénba, vagy fóliába csomagolva, átkötve zöldséges lében megfőzzük. Ezután a léből kiszedjük, kihűtjük, kicsomnagoljuk és a már előre elkészített hagymasalátába rétegesen lerakjuk. Pár órát hűtőben állni hagyjuk. Tálalásnál felszeleteljük, tálra rakjuk és a hagymasalátával tálaljuk.

 

 

Roston sült süllő

Hozzávalók: 

4 db süllő, 
zsemlemorzsa, 
olaj, 

Elkészítés: 

 

A lepikkelyezett és kibelezett süllőt szárazra törlöm. Oldalait 1-centiméterenként nem túl mélyen bevagdalom. A halakat kívül-belül besózom, majd zsemlemorzsába hempergetem. Egy serpenyőben felhevítem az olajat, majd abban mindkét oldalon megsütöm a halakat. Vajas petrezselymes burgonyával, citromkarikákkal és tartármártással tálalom.

Rántott ponty

Hozzávalók: 

1 kg-nyi pontyszelet, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj, só

Elkészítés: 

 

A megmosott, felszeletelt pontyot besózom és egy fél óráig állni hagyom, hogy jól átjárja. Ezután a szokásos módon panírozom és bő olajban mindkét oldalát pirosra sütöm. Hasábburgonya és tartármártás kívánkozik hozzá.

Töltött hal

Hozzávalók: 

·                             1 nagyobb csuka,

·                             1 zsemle,

·                             1 tojás,

·                             3 fej hagyma,

·                             2 szál sárgarépa,

·                             3 kanál morzsa,

·                             só, cukor, bors, petrezselyem zöldje.

Elkészítés: 

A megtisztított csuka bőrét óvatosan lenyúzzuk, úgy, hogy a feje rajta maradjon. A húst lefejtjük a csontokról, megdaráljuk, majd összekeverjük az áztatott zsemlével, a tojással, egy kis fej reszelt hagymával, sóval, borssal. A masszával megtöltjük a halbőrt, ami kimaradt, abból vizes kézzel lapos gombócokat formázunk. Közben egy lábasba főni rakunk két nagyobb hagymát és a répákat, sóval, cukorral ízesítjük. Amikor a zöldség már puha, belerakjuk a töltött halat és a gombócokat. Fedővel lefedve lassú tűzön főzzük. A halat mélyebb tálra szedjük, köré rendezzük a gombócokat, sárgarépa szelettel, petrezselyem zöldjével díszítjük.

 

 

Töltött ponty

Hozzávalók: 

1 ponty 
1 tejben áztatott zsemle, 
2 ek rizs, 
1 tojás, 
2 kanál olaj, 
2 dkg vaj, 
1 hagyma, 
1 gerezd fokhagyma, 
ételizesítő por, 
őrölt bors, 

Elkészítés: 

 

A pontyot megtisztítom, de fejét, farkát rajtahagyom. Bőrét óvatosan lefejtem, a húsát kifilézem és ledarálom. Közben sós vízben megfőzöm a rizst. Az olajon üvegesre pirítom az apróra vágott hagymát és összekeverem a darált hallal és a rizzsel. Egy-két percig párolom ezt a tölteléket, majd a ponty bőrébe tömve összevarrom, kivajazott tűzálló tálra fektetem és a sütőben szép pirosra sütöm. Petrezselymes burgonyával tálalom.

Szarvas vagy õzgulyás

Hozzávalók: 

·                             1200 g szarvas- vagy õzhús,

·                             200 g vaj, 

·                             500 g vöröshagyma, 

·                             25 g pirospaprika,

·                             só, 

·                             60 g liszt,

·                             3 dl tejföl.

Elkészítés: 

Ehhez legjobb az állat eleje és lábszárhúsa, azt a pácolásnál leírtak szerint néhány napig pácoljuk, majd a húst ebben a páclében egyszer felforraljuk, abból kiemeljük és kisebb kockákra vágjuk. A vajban a finomra vágott hagymát pirítjuk, elkeverjük a fûszerpaprikával, ezután rögtön beletesszük a húst, felengedjük annyi vízzel vagy húslevessel (kb. 2 liter), hogy egy tartalmas levest kapjunk. Lehet esetleg még egy kevés liszttel simára kevert tejföllel behabarni. (Napjainkban a gulyásleves nem így készül! Liszt és tejföl nélkül, vaj helyett sertés zsírral, fokhagymával, köménymaggal, zöldpaprikával, paradicsommal, burgonyával fõzik manapság.)

 

 

Burgundi marhafarka

Hozzávalók: 

1 marhafarok, 
20 dkg hagyma, 
5 dkg zsír, 
3 dl száraz vörösbor, 
2 ek. liszt, 
1 ek. kapribogyó, 
só, bors

Elkészítés: 

 

A farkat megtisztítom a faggyútól és az ízeknél feldarabolom. A finomra vágott hagymát a zsíron üvegesre párolom, beleteszem a farkakat, keverés közben sózom, s mikor levet ereszt, megszórom a liszttel. Néhányszor megkeverem, majd 1 deci bort öntök rá és lefedve a legkisebb lángon félpuhára párolom. Hozzáadom a maradék bort, az apróra vágott kapribogyót, borsozom, majd készre főzöm. Burgonyapürével tálalom.

Gombás farka

Hozzávalók: 

1 marhafarka, 
10 dkg füstölt szalonna, 
15 dkg zsír, 
8 dkg vöröshagyma, 
20 dkg sárgarépa, 
10 dkg gyökér, 
4 dkg liszt, 
2 g ?rölt bors, 
1 tk. szemesbors, 
mustár, 
1 leveskocka, 
25 dkg erdei gomba, 
2 babérlevél, 
2 dl tejföl, 
1 citrom, 
cukor, só, 
páclé

Elkészítés: 

 

A leveskockából egy csésze vízzel húslevest készítek. A farkat hártyáitól megtisztítom, az ízeknél feldarabolom, kevés zsíron körbesütöm, a húslevessel locsolgatva párolom. Zsírban kisütöm a kockázott szalonnát, megpirítom a hagymát, a karikákra vágott zöldséget, illetve a felcikkezett gombát, babérlevéllel, citromlével felforralom és puhára párolom. Liszttel megszórom, barnára pirítom, a húsra öntöm és babérlevéllel, törött borssal puhára párolom. Tejfölözöm, Krumpligombóccal tálalom.

Igazi farkapörkölt

Hozzávalók: 

1 marhafarok, 
30 dkg hagyma, 
5 dkg zsír, 
2 ek jófajta töröttpaprika, 
2 ek lecsó, 
kevés köménymag, 

Elkészítés: 

 

A farkat megtisztítom a faggyútól és az ízeknél feldaramolom. A finomra vágott hagymát a zsíron üvegesre párolom, megszórom pirospaprikával, beleforgatom a farkadarabokat, keverés közben sózom, s mikor levet ereszt, akkor lefedem és a legkisebb lángon félpuhára párolom (vizet csak mindig keveset adok hozzá). Hozzáadom a köménymagot és a lecsót, majd készre f?zöm. Törtburgonyával, vagy galuskával tálalom.

Marhapörkölt

Hozzávalók: 

Vesepecsenye, vagy lábszár
Hagyma

Elkészítés: 

 

Legjobb hozzá a vesepecsenye széle (pacsni) vagy lábszár. Személyenként fél db hagymát apróra vágunk és forró zsírban megfonnyasztjuk. A húst kockákra vágjuk, megsózzuk és a hagymához tesszük. Addig sütjük a hagymás zsírban, amíg nyers vörös színét el nem vesztette. Ekkor egy mokkáskanálnyi pirospaprikát és egy kevés meleg vizet teszünk rá, majd fedő alatt puhára pároljuk. Amíg puhul, a vizet többször pótoljuk. Közben, ha van friss paradicsom és zöldpaprika, abból is teszünk hozzá egy keveset kimagozva és karikára vágva. Télen egy kevés paradicsompürét tehetünk bele. Tört burgonyával vagy tarhonyával tálaljuk.

4. oldal / 12

Képviselő testület

Léránt Ferenc polgármester

Testületi tagok:
András Csabáné
Cseke Lászlóné
Kondákor Zsolt
Kovács Ferenc
Parragi Attila
Varga László

Települési adatok

2017. január

0-17 éves 166
18-59 éves 676
60-99 éves 342

Részletes adatok...


Állandó lakosok

2017. jan. 1. 1 184
2016. jan. 1. 1 178
2015. jan. 1. 1 188
2014. jan. 1. 1 206
2013. jan. 1. 1 226
2012. jan. 1. 1 234
2011. jan. 1. 1 241
2010. jan. 1. 1 237
2009. jan. 1. 1 250
2008. jan. 1. 1 272
2007. jan. 1. 1 271
2006. jan. 1. 1 273
2005. jan. 1. 1 262
2004. jan. 1. 1 281
2003. jan. 1. 1 307
2002. jan. 1. 1 329
2001. jan. 1. 1 346
2000. jan. 1. 1 344

Bunkerlátogatás

 ovohely

Kedves látogatóink számára lehetőséget biztosítunk a légópince idegenvezetéssel történő látogatására. 

Felnőtt belépő: 500 Ft/fő
Diák és nyugdíjas: 300 Ft/fő;
6 éves korig ingyenes
10 főtől csoportoknak: 400 Ft/fő
 
Jelentkezés: lovaszionkormanyzat(a)gmail.com
Joomla templates by Joomlashine