Egyebek

Egyebek (163)

Alkategóriák

Olajos történetek (73)
Olajos történetek

Kuba Endre egykori lovászi lakos keresett meg bennünket azzal, hogy szívesen közreadná rövid írásait honlapunkon. Ezt az oldalt az ilyen történeteknek szenteljük.

 

Reméljük mások is kedvet kapnak és megosztják velünk élményeiket!

Elemek megtekintése...
Olajos történetek (1)
Olajos történetek

Kuba Endre egykori lovászi lakos keresett meg bennünket azzal, hogy szívesen közreadná rövid írásait honlapunkon. Ezt az oldalt az ilyen történeteknek szenteljük.

 Mindannyian emlékezünk arra, hogy a bányász buszokon, vagy a munkahelyi pihenőkön mennyi érdekes, többnyire vidám történet hangzott el a kollégák szájából. Itt mód van arra, hogy ne merüljenek feledésbe ezek az anekdoták. Reméljük mások is kedvet kapnak és megosztják velünk élményeiket! 

Elemek megtekintése...

Krumplilángos

Hozzávalók: 

50 dkg burgonya
15-20 dkg liszt
olaj

Elkészítés: 

 

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben megfőzzük. Burgonyanyomó segítségével áttörjük és hagyjuk kihűlni.
A tésztához adott liszt mennyisége függ a burgonya minőségétől. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl kemény.
Az így áttört burgonyához hozzáadjuk a lisztet és egy kevés olajat. Az így kapott tésztát henger alakúra formázzuk és ujjnyi szeletekre vágjuk. A szeleteket kinyújtjuk kb. 2-3 mm vastagságúra és palacsinta nagyságúra, majd a gáztűzhelyre tett vaslapon mindkét oldalát megsütjük. Olajjal megkenve esetleg porcukorral megszórva és feltekerve - mint a palacsintát - tálaljuk.
Süthetjük hagyományos (nem teflon) palacsintasütőben is!

Szüretelő pecsenye

Hozzávalók: 

8 db bélszínszelet, 
40 dkg darált hús, fűszerezve, 
vörösbor, szőlő

Elkészítés: 

A bélszínszelet rostjait fellazítjuk, megtöltjük a fűszerezett darált hússal.
Felgöngyöljük, és sütőben megpároljuk.

Kisült szaftjából vörösboros mártást készítünk, melyet szőlőszemekkel ízesítünk.

 

Rizzsel tálaljuk.

Ördögi chili

Hozzávalók: 

(2 személyre)

·                             40 dkg darált marhahús,

·                             5 dkg füstölt szalonna,

·                             25 dkg morzsolt csemege kukorica, 

·                             2 doboz Bonduelle vörösbab, 

·                             3 gerezd fokhagyma, 

·                             só, bors, késhegynyi chillipor,

·                             1 kávéskanál cukor, 

·                             3 evőkanál sűrített paradicsom, 

·                             1 nagy fej vöröshagyma,

·                             5-6 db száraz hegyes erős kis chillipaprika.

Elkészítés: 

Az apróra vágott füstöltszalonnát az apróra vágott vöröshagymával együtt kis olajon megpároljuk. Beletesszük a darált húst, és erős lángon, állandóan kevergetve kb. 8-10 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a chilliport, a borsot, a sűrített paradicsomot, a kávéskanál cukrot, hozzáöntünk cca. 1 dl. vizet és még néhány percig tovább pároljuk.

 

A konzervbabot és a kukoricát óvatosan hozzákeverjük a húshoz, és együtt pároljuk kis lángon, kevergetés nélkül, hogy a bab össze ne törjön. Tálaláskor, díszítésként a tálalóendényben lévő chillibe beleszúrkáljuk a száraz chillipaprikákat, úgy hogy a hegyes végük álljon ki az ételből.

Afrikai harcsa tepsiben

Hozzávalók: 

1 db kb. 1,5kg-os afrikai harcsa
1,5 dl olívaolaj
1 ek mustár
2 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
1 teáskanál mustármag
1 ek Maggi sülthús esszencia
vegeta hal fűszerkeverék
5 dkg füstölt szalonna

Elkészítés: 

 

A megtisztított afrikai harcsát sûrûn beirdalom és egy megfelelõ méretû, mély tepsibe teszem úgy, hogy félkört írjon le.
Az olivaolajat egy csészében a mustárral, a fûszerekkel, összemorzsolt babérlevéllel és az összezúzott fokhagymával jól összekeverem. A füstölt szalonnát csíkokra vágom és a harcsa irdalásaiban egyenletesen elosztom. Az olajos keverékkel jól bedörzsölöm a halat, még a maradékot is ráöntöm.
Az egész tepsit alufóliával letakarom, és két órán át hidegre teszem. /Még jobb, ha egész éjszaka áll./ Közepes hõmérsékletû sütõben letakarva kb. 20 percig sütöm, majd a fóliát levéve további 15-20 percig sütöm, sûrûn locsolgatva az alatta lévõ olajjal.
A hal mellé a tepsibe karikára vágott burgonyát teszek, és együtt sütöm köretnek.

Bajai halászlé

Hozzávalók: 

1 kg ponty, 
15 dkg hagyma, 
5 dkg házipaprika, 
2 dkg só, 
10 dkg paradicsom, 
5 dkg zöldpaprika, (esetleg ennek megfelelő mennyiségű lecsó), 
2-3 cseresznyepaprika, 
4 adag gyufatészta

Elkészítés: 

 

A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem és sűrűn beirdalom, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor kiforrta a habját, beleteszem a sót és a paprikát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a cseresznyepaprikát. Erős tűzön egy órai forrást követően kifőtt és leöblített gyufatésztára tálalom a levet, majd ezt követően a halszeleteket fogyasztjuk el.

Csuka káposztásan

Hozzávalók: 

2 kg-os csuka, 
1 kg savanyú káposzta, 
10 dkg vöröshagyma, 
6 dkg liszt, 
1 dkg paprika, 
8 dkg zsír, 
3 dl tejföl, 

Elkészítés: 

 

A halat megtisztítjuk, fejét, farkát levágjuk, 6 egyenlő részre vágjuk. A törzsdarabokat mélyen beirdaljuk. Fejét, farkát, valamint a belsőségeket a hagymával megfőzzük, majd áttörjük. Az így kapott lébe tesszük fel a káposztát főni. A haldarabokat megsózzuk, paprikás lisztben megforgatjuk, forró zsírban kisütjük. Mikor a káposzta puha, felét kiszedjük, beletesszük a sült haldarabokat, majd rá vissza a kiszedett káposztát. A tetejét meglocsoljuk tejföllel és a sütőben 15 percig sütjük.

Hozzávalók: 

Fél üveg pácolt hal (ruszli), 
2 ecetes uborka, 
1 ek. cukor, 
2 dl ketchup, 
1 dl víz, 
1 ek. erős paprikakrém, 
apróra vágott zöldpetrezselyem, 
csipetnyi só és bors,

Elkészítés: 

 

A halakat kiveszem a pácból, hosszában kettévágom, gerincét eltávolítom, farkát levágom, majd kétcentis darabokra vágom. A ketchupot összekeverem a vízzel, a sóval, borssal, cukorral, paprikakrámmel, petrezselyemzölddel és a felkarikázott uborkával. A végén belekeverem a halat és a pácolt hagymát, majd legalább egy napra behűtöm.

Céklás halsaláta

Hozzávalók: 

Fél üveg pácolt hal (ruszli), 
1 ecetes uborka, 
15 dkg ecetes cékla, 
1 ek. cukor, 
1 dl. majonéz, 
1 pohár tejföl, 
apróra vágott zöldpetrezselyem, 
csipetnyi só és bors,

Elkészítés: 

 

A céklát lecsepegtetem és felcsíkozom. A halakat kiveszem a pácból (a hagyma most nem kell), hosszában kettévágom, gerincét eltávolítom, farkát levágom, majd kétcentis darabokra vágom. A majonézt összekeverem a sóval, borssal, cukorral, tejföllel, petrezselyemzölddel, a céklával és a felkarikázott uborkával. A végén belekeverem a a halat, majd legalább fél napra behűtöm. Tálalás előtt újra átkeverem.

Hozzávalók: 

1 kg ponty, 
harcsa, törpeharcsa, 
2 fej hagyma, 
édes és csípős házipaprika

Elkészítés: 

 

A karikára vágott hagymát és a halszeleteket a bográcsba rétegesen rakom le. Annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje. Forráskor, ahol buzog, beleszórom a paprika felét. Csak rázogatva főzöm, sohasem keverem. A főzés vége felé beleteszem a tejet és az ikrát, majd a paprika maradékát.

Dunai halászlé

Hozzávalók: 

1 kg ponty, 
15 dkg hagyma, 
5 dkg házipaprika, 
2 dkg só, 
2-3 cseresznyepaprika, 
4 adag gyufatészta

Elkészítés: 

 

A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor forr beleteszem a sót és a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy félórai forrást követően beleteszem a paprika másik felét és még öt percig forralom. Főtt gyufatésztával tálalom.

3. oldal / 12

Képviselő testület

Lovaszi cimer

Jánosi Zsuzsanna polgármester

Testületi tagok:
Kondákor Csabáné alpolgármester
András Csabáné képviselő
Szabó Zilia képviselő
Kománovics Péter képviselő
Páli Tibor képviselő
Simon András képviselő

Elérhetőség: 06-30/237-1334

Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Orsós Attila elnők
Orsós Attiláné eln.hely.
Orsos Klaudia képviselő

Elérhetőség: 06-30/393-7879

Települési adatok

2024. január

0-17 éves 196
18-59 éves 612
60-99 éves 348
Összesen 1 156

Részletes adatok...


 Az Önkiszolgáló Étterem menüajánlata

Étlap 2024.10.14 - 2024.10.18-ig

Étlap 2024.10.07 - 2024.10.11-ig

 

Vasfüggöny Múzeum és Bunkerlátogatás

 ovohely

Kedves látogatóink számára lehetőséget biztosítunk a légópince idegenvezetéssel történő látogatására. 

Felnőtt belépő: 1000 Ft/fő
Diák és nyugdíjas: 500 Ft/fő;

10 főtől felnőtt csoportoknak: 8000 Ft/csoport
Szünnap: vasárnap, hétfő
 
 Jelentkezés: bunkerlovaszi(a)gmail.com
+36 30 265 9614 (9:00 - 17:00)
Joomla templates by Joomlashine