Egyebek

Egyebek (158)

Alkategóriák

Olajos történetek (73)
Olajos történetek

Kuba Endre egykori lovászi lakos keresett meg bennünket azzal, hogy szívesen közreadná rövid írásait honlapunkon. Ezt az oldalt az ilyen történeteknek szenteljük.

 

Reméljük mások is kedvet kapnak és megosztják velünk élményeiket!

Elemek megtekintése...
Olajos történetek (1)
Olajos történetek

Kuba Endre egykori lovászi lakos keresett meg bennünket azzal, hogy szívesen közreadná rövid írásait honlapunkon. Ezt az oldalt az ilyen történeteknek szenteljük.

 Mindannyian emlékezünk arra, hogy a bányász buszokon, vagy a munkahelyi pihenőkön mennyi érdekes, többnyire vidám történet hangzott el a kollégák szájából. Itt mód van arra, hogy ne merüljenek feledésbe ezek az anekdoták. Reméljük mások is kedvet kapnak és megosztják velünk élményeiket! 

Elemek megtekintése...

Tavaszi raguleves

Hozzávalók: 

2 csirkeaprólék, vagy fél kg kockára vágott borjúhús,
negyed kg fejtett borsó, 1 zsenge újkaralábé,
negyed kg gomba vagy spárga, 1 csokor petrezselyem,
2 kanál liszt, 3 evőkanál liszt, só.

Ökörfarokleves

Hozzávalók: 

2 marhafarok,
10 dkg füstölt szalonna vagy füstölt sonka (nyers),
3 vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 zeller, 1 babérlevél,
kevés kakukkfű,
2 szegfűbors, 5 szem feketebors,
1 szerecsendió virág,
1 dl fehérbor,
ételizesítő, só

Ököruszájleves

Hozzávalók: 

1 kg ököruszály,
1 l húsleves,
30 dkg leveszöldség,
késhegynyi kakukkf?,
1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 babérlevél, 8-10 szem bors,
1 kupica konyak,
1 kanál zsír,
1 kanál liszt,
1 kanál vaj,
1 tojás,

Hozzávalók: 

4 gerezd fokhagyma, összezúzva
1 közepes (50 g) vöröshagyma, felvágva
200 g marhahús, kockára vágva
3/4 csésze víz
1-1/2 Babkonzerv (sózott óriásbab, stb.)
1 doboz (140 g) paradicsompüré
1 csomó (200 g) spárgaborsó, 2 újnyi darabokra vágva
1 tubus osztriga szósz
1/4 teáskanál bors
1 nagy (300 g) ampalaya (zöld dinnye), kimagozva, vékonyra vágva

Bográcsgulyás

Hozzávalók: 

·                             80 dkg marhahús,

·                             5 dkg zsír,

·                             1 nagyobb fej hagyma,

·                             1 gerezd fokhagyma,

·                             pirospaprika, só, köménymag, majoránna,

·                             20 dkg lecsó,

·                             50 dkg burgonya,

·                             csipetkebetét.

Chili con carne

Hozzávalók: 

50 dkg darált hús(csirke vagy sertés)
1 fej vöröshagyma
2-3 cikk fokhagyma
1 nagy doboz paradicsompüré
1 doboz vörös vesebab

bors
chilipor
ízlés szerint olivaolaj

Chilis bab

Hozzávalók: 

50 dkg darálthús (sertés+marha)
25 dkg apró szemű bab
3 fej hagyma
1 leveskocka
1,5 dl étolaj
pirospaprika, bors
chili fűszerpaprika
oregano
vegeta
2 kis sűrített paradicsomkonzerv
1 doboz kukoricakonzerv

Hozzávalók: 

1 személyre: kötelező a szalonna. Én kolozsvárit használtam, de a
vadnyugaton lehet, hogy mást kapni. Ha loptunk szárított húst, akkor az
is jöhet. 1 dl melasz, 3 fej vöröshagyma, 1 kiló bab. Én az
előfőzést kakukkfüves-bazsalikomos-chilis vízben végeztem, ezt ajánlom
másoknak is. Awww.budterence.tkpéldául borókabogyót és szerecsendiót javasol.

Hajában sült krumpli

Hozzávalók: 

6-8 szem burgonya
szalonna
vaj, só, paprika

Krumplilángos

Hozzávalók: 

50 dkg burgonya
15-20 dkg liszt
olaj

Elkészítés: 

 

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben megfőzzük. Burgonyanyomó segítségével áttörjük és hagyjuk kihűlni.
A tésztához adott liszt mennyisége függ a burgonya minőségétől. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl kemény.
Az így áttört burgonyához hozzáadjuk a lisztet és egy kevés olajat. Az így kapott tésztát henger alakúra formázzuk és ujjnyi szeletekre vágjuk. A szeleteket kinyújtjuk kb. 2-3 mm vastagságúra és palacsinta nagyságúra, majd a gáztűzhelyre tett vaslapon mindkét oldalát megsütjük. Olajjal megkenve esetleg porcukorral megszórva és feltekerve - mint a palacsintát - tálaljuk.
Süthetjük hagyományos (nem teflon) palacsintasütőben is!

2. oldal / 12

1956. október 23.

Képviselő testület

Léránt Ferenc polgármester

Testületi tagok:
András Csabáné
Cseke Lászlóné
Kondákor Zsolt
Kovács Ferenc
Parragi Attila
Varga László

Települési adatok

2017. január

0-17 éves 166
18-59 éves 676
60-99 éves 342

Részletes adatok...


Állandó lakosok

2017. jan. 1. 1 184
2016. jan. 1. 1 178
2015. jan. 1. 1 188
2014. jan. 1. 1 206
2013. jan. 1. 1 226
2012. jan. 1. 1 234
2011. jan. 1. 1 241
2010. jan. 1. 1 237
2009. jan. 1. 1 250
2008. jan. 1. 1 272
2007. jan. 1. 1 271
2006. jan. 1. 1 273
2005. jan. 1. 1 262
2004. jan. 1. 1 281
2003. jan. 1. 1 307
2002. jan. 1. 1 329
2001. jan. 1. 1 346
2000. jan. 1. 1 344

Bunkerlátogatás

 ovohely

Kedves látogatóink számára lehetőséget biztosítunk a légópince idegenvezetéssel történő látogatására. 

Felnőtt belépő: 500 Ft/fő
Diák és nyugdíjas: 300 Ft/fő;
6 éves korig ingyenes
10 főtől csoportoknak: 400 Ft/fő
 
Jelentkezés: lovaszionkormanyzat(a)gmail.com
Joomla templates by Joomlashine