hozzávalók / 8 adag
- 3 bögre finomliszt
- 80 ml napraforgó olaj
- 2 db tojás (egyik a tésztába, másik a kenéshez)
- 2 teáskanál só
- 2 tasak instant élesztő (vagy egy egész kocka (5 dkg) friss élesztő)
- 2.5 dl víz
- 2 ek cukor
- 2 ek szezámmag
elkészítés
- A kézmeleg vízbe keverjük az élesztőt és a cukrot is, majd várunk pár percet, hogy felfusson.
- A lisztet keverőtálba öntjük, beleteszünk egy tojást, az olajat, a sót, majd a felfuttatott élesztős, cukros vizet is. 8-10 percig dagasztjuk, amíg egy kicsit még ragadós, de ruganyos tésztát kapunk.
- Kilisztezett tálba tesszük, letakarjuk konyharuhával vagy fóliával, és langyos helyen egy órát kelesztjük.
- Mikor a tészta megkelt, 10-12 dkg-os egyelő méretű zsemléket formázunk (nagyjából 8 db lesz), és azokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Amikor elhelyezzük őket, bele kell kalkulálni, hogy a második kelesztés és a sütés alatt a mostanihoz képest nagyjából még a duplájukra fognak nőni.
- Letakarjuk a tepsit, és ismét egy órát kelni hagyjuk a már megformázott zsemléket.
- Ha megkeltek, egy kikevert tojással óvatosan megkenjük a zsemlék tetejét, majd megszórjuk mindegyiket szezámmaggal.
- 200 C-os sütőben nagyjából 15-20 perc alatt aranybarnára sülnek.
- Ha megsültek, pihentessük rácson a zsemléket, amíg ki nem hűlnek.