Nutria lakoma

Abban az időben nagyon sokan vágtak bele a nutria tenyésztésbe. Mivel nálunk nem honos az állat, kíváncsiság töltött el, hogy egyáltalán miféle teremtményről beszél mindenki. Amikor megtudtam, hogy a közeli Letenyén is van aki belevágott, szerét ejtettem, hogy megnézzem a farmot. Nagy érdeklődéssel figyeltem az állatokat, a ketrecek előterein keresztülvezetett patak vízével kialakított tenyészépületet. Ezeknek ugyanis szükségük van egy állandó fürdőhelyre, mert félig-meddig vizi állatok. Minden betonból készült, mivel rágcsálók lévén, ha tehetik szétrágják lakóhelyüket és kiszabadítják magukat. Jól elbeszélgettünk a tulajdonossal, aki bemutatta az egész munkafolyamatot, beleértve a vágást és a nyúzást is. Végül elmondta, hogy az állat húsa ehető, sőt ízletesnek tartotta, és rögtön meg is ajándékozott két nagyobb nyúl nagyságú megnyúzott példánnyal.

A műszerész műhely környékén abban az időben gyakran lehetett ínycsiklandó illatokat érezni, ugyanis a társaság az üzemi konyha helyett a saját ellátást választotta, erről sok-sok vadnyúl, vadgalamb fióka és a háziállatok tömege is meggyőződött. Az egyik kollégával megbeszéltük a nutriaáldozat bemutatását, majd arra a meggyőződésre jutottunk, hogy nem áruljuk el előre a többiekenek a dolgot, mert ezek a finnyás népek még kimaradnának az élvezetekből. Ezután a tetemek a keresztségben a nyúl nevet kapták, innét már egyszerűnek bizonyult az elkészítésük. Olyan mértékben sikerült az átkeresztelés, hogy a megnyúzott állatok darabolását az egyik nyúltenyésztő vállalta magára, de még ő sem vette észre a különbséget! Ebédidőre egy hatalmas lábasban illatozott a "nyúlpörkölt", mindenki alig várta, hogy hozzá kezdhessen. Hamarosan a barátok is szállingózni kezdtek, többen az üzemi konyhán elfogyasztott ebéd után. Ennek a lakomának még ők sem tudtak ellenállni. Alig győzték dícsérni szakácstudományomat. Természetesen jómagam is bőségesen fogyasztottam belőle és állíthatom tényleg nagyon finom volt!
A dolog csak a csontok leszopogatása idején kezdett kissé átalakulni, ugyanis a nutria néhány csontja egyáltalán nem hasonlít a nyúléra. Ezt legtömörebben a lyukas közepű lapockacsontot szopogató egyik szállítási kolléga fogalmazta meg a következőképpen:

 

- Gyerekek! Ilyent még nem láttam! Nem tudom mi lehet, lehet, hogy rókát eszünk, de ez krisztustalanul finom!...

 

A finnyásabbak csak miután néhány nap múlva a feleségeken keresztül értesültek a dolgok mibenlétéről (mert persze a beavatott asszonyok a munkahelyükön kikotyogták az igazságot), bevallották, ha tudják miből készült, ők bizony bele sem kóstoltak volna! Így nem volt mit tenniük, miután nekik is ízlett, néhány napi morgásal helyre tették az ügyet, de többet nem főztünk nutriát!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Képviselő testület

Lovaszi cimer

Kovács Ferenc polgármester

Testületi tagok:
András Csabáné
Hóbor Róbert
Kovács Ágnes
Varga László
Léránt Ferenc
Páli Tibor

Települési adatok

2021. január

0-17 éves 179
18-59 éves 641
60-99 éves 340

Részletes adatok...


 Az Önkiszolgáló Étterem menüajánlata

Étlap 2021.10.18 - 2021.10.22-ig

Étlap 2021.10.11 - 2021.10.15-ig

 

Bunkerlátogatás

 ovohely

Kedves látogatóink számára lehetőséget biztosítunk a légópince idegenvezetéssel történő látogatására. 

Felnőtt belépő: 500 Ft/fő
Diák és nyugdíjas: 300 Ft/fő;
6 éves korig ingyenes
10 főtől csoportoknak: 400 Ft/fő
 
Jelentkezés: bunkerlovaszi(a)gmail.com
+36 30 265 9614
Joomla templates by Joomlashine