Nyomtatás

Hűség és hazaszeretet napja

Megemlékeztünk azokról az őseinkről akik bátorságukkal kiüldözték a trianoni határok mentén még több területet elfoglalni akaró délszláv csapatokat községünk határából. Ennek során koszorút helyezett el az emlékmű talapzatánál Cseresnyés Péter államtitkár, parlamenti képviselő, Göncz László a szlovéniai magyar közösség parlamenti képviselője és községünk önkormányzata, valamint a társadalmi szervezetek képviselői. Az emlékkőnél korhű egyenruhában díszőrséget adott a Nagykanizsai Honvéd Hagyományőrző Egyesület,

 A koszorúzás után az Olajbányász Művelődési Házba invitálta a megjelenteket Jánosi Ferenc a Kerka-völgye Baráti Kör Egyesület elnöke, ahol Cseresznyés Péter tartott ünnepi beszédet, majd egy rövid kulturális műsorral kedveskedtek a vendégeknek.

Valamennyi megszólaló kiemelte, hogy igenis szükség volt a hétköznapi emberek hőstetteire azokban az időkben, amikor a zavaros történelmi helyzetet kihasználva a szomszédos állam martalócai úgy gondolták, hogy még nagyobb darabot szakíthatnak ki hazánkból a trianoni határok kijelölésekor. Megszállták falunkat, raboltak fosztogattak. Ezt elégelték meg a harctérről hazatért katonák és a kerkaszentmiklósiakkal kiegészülve megtámadták és sikeresen kiűzték az ország területéről a betolakodókat.

Tekintse meg Cseresnyés Péter előadását a Kanizsa Tv felvételéről.

Korosa Titanilla képei a megemlékezésről.

Utoljára frissítve: 2017. október 15., vasárnap 18:42

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned