Nyomtatás

A Hűség és hazaszeretet napja

Az elmúlt évben került felállításra községünk határában egy emlékkő annak emlékére, hogy az 1919-es trianoni diktátum kapcsán az ország területéből még nagyobb darabot kiszakítani akaró délszláv csapatokat a a község lakói a szentmiklósiakkal együtt elűzték. Ma koszorúzással és ünnepi műsorral emlékeztek meg a hálás utódok az ősök bátorságáról és hazaszeretetéről. 

 Az esős idő ellenére sokan tették tiszteletüket az emlékkőnél, ahol Léránt Ferenc polgármester köszöntője után Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke méltatta eleink hősiességét. A beszédek után a szomszédos önkormányzatok képviselői, a "Legbátrabb község" cím birtokosa Kercaszomor képviselői, a község civil szervezetei képviselői és az önkormányzat nevében helyezték el a megemlékezés koszorúit.

Az ünnepi műsor az Olajbányász Művelődési Házban folytatódott, ahol bemutatásra került Jánosi Ferenc: Néma harangok című szindarabja, amely az akkori eseményeknek állít emléket. A darab bemutatója után Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő tartott ünnepi megemlékezést, majd dr. Göncz László történész, - aki a Szlovén parlamentben képviseli a magyar közösség érdekeit - világította meg a kor eseményeinek hátterét. Elmondta, hogy milyen körülmények hatása vezethetett a trianoni diktátum tartalmához és a történelmi kutatások hogyan igazolják az akkori határ menti történéseket.

Kérjük tekintse meg a Zalai Hírlap fotógalériáját a koszorúzásról.

Utoljára frissítve: 2015. október 18., vasárnap 22:20

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned