Nyomtatás

Élelmiszerbiztonsági tanácsok árvíz után

Tájékoztatom a lakosságot, hogy a hétvégi nagy esőzés okozta árvíz és belvíz az anyagi károkon kívül élelmiszerbiztonsági kérdéseket is felvetnek. A szennyezett víz a kertekben, földeken megtermelt, beérő zöldségeket veszélyeztetheti.

Kérem, az alábbiakban közzétett Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatására fokozott figyelmet fordítani szíveskedjenek.

Az elárasztott kertben beérő zöldségek, gyümölcsök szennyezettek lehetnek, különösen a zöldségek, bogyós gyümölcsök veszélyeztetettek. Azt a zöldséget, gyümölcsöt, mely­nek érése az árvíz idejére esett, és amelyet az árvíz elért, nem szabad felhasználni. Ha a termék az árvíz idején még éretlen, beérés után (ha az érés legalább két héttel az árvíz levonulása után várható) alaposan tisztítás, mosás, hámozás után fogyasztható. Árvíz ál­tal érintett, nehezen tisztítható, nem hámozható gyümölcsöt (pl. eper, málna) nyersen semmiképp se fogyasszon. A zöldségféléket hámozás, hüvelyezés (pl. zöldborsó) előtt alaposan mossa meg.

Bővebb információ: NÉBIH tájékoztató

Lenti, 2014. szeptember 19.

Drávecz Marianna
Helyi Védelmi Bizottság elnöke

Utoljára frissítve: 2023. április 04., kedd 11:51

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Kapcsolódó elemek