Nyomtatás

Bakonyi sertésszelet

Hozzávalók: 

·                             1 kg kicsontozott sertéskaraj

·                             2 nagyobb fej hagyma

·                             20 dkg húsos füstölt szalonna

·                             40 dkg friss erdei gomba (csiperke is jó)

·                             1-2 db zöldpaprika

·                             1 db paradicsom

·                             1 evőkanál paradicsompüré

·                             2 dl száraz fehérbor

·                             1-2 dl hús alaplé

·                             3 dl tejföl

·                             1 dl főzőtejszín

·                             2-3 evőkanál liszt

·                             1 evőkanál libazsír

·                            

·                             őrölt bors

·                             pirospaprika

·                             csípős piros arany

Elkészítés: 

A sertéskarajt kisujjnyi szeletekre vágom, széleit 4-5 helyen kissé
bevágom, hogy sütéskor ne ugorjon össze, sózom, borsozom és lisztbe
forgatom. A szalonnát felkockázom, a hagymát félbe, majd vékonyan
félfőre vágom, a paprikát karikázom, a paradicsomot kockára vágom, a
gombát méretétől függően szeletelem vagy darabolom.

Egy mélyebb teflon serpenyőben felhevítem a zsírt, majd hirtelen átsütöm
benne a lisztes karajszeleteket, amikor szint kap, kiszedem egy
tányérra. A zsiradékban kiolvasztom a felkockázott szalonnát, amikor már
pirul, mehet bele a hagyma, gyengén sózom, és lassú tűzön aranybarnára
párolom. Hozzáadom a paprikát és a paradicsomot, sózom, borsozom ízlés
szerint teszek bele a csípős piros aranyból is, összefőzöm.

Beleteszem a karajszeleteket, meghintem pirospaprikával, beleadom a
paradicsompürét és felöntöm a borral, ha szükséges, adok hozzá húslevet
is (ez lehet leves kockából készítve is). A húst majdnem teljesen puhára
párolom, ekkor hozzáadom az összevágott gombát, addig főzöm
takaréklángon, míg minden megpuhul. Közben csomómentesre összedolgozom a
tejfölt, a tejszínt némi liszttel, ezzel sűrítem a szaftot.

Frissen főzött vajas galuskával tálalom, kevés vágott petrezselyemzölddel díszítem, tejfölt is kínálok mellé.

Megjegyzés: 

A legfinomabb vegyes erdei gombából, nálunk a piacon (ellenőrizve természetesen) mindig kapható, de aki nem tud ilyet beszerezni, csiperkéből is bátran elkészítheti. Jó étvágyat hozzá!

Forrás: 

 

http://www.mindmegette.hu/bakonyi-sertesszelet-ii.recept

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned