Dohányzás, mint emberi szükséglet!

Egy időben, Lovásziban a gazolin telepen voltam beosztva, a kompresszor gépházba, a szerelőcsoportba. Feladat javítás és karbantartás. Az egész telepen rettenetesen szigorú volt a dohányzási tilalom, valamint az egyéb láng,- szikra képződéssel járó munkavégzés. A gazolin telep több száz méter széles, és jelentős hosszúságban terült el. A dohányosok részére a telepen kívül egy fabódé volt elhelyezve, padokkal. A dohányosoknak nagy távolságokat kellett gyalogolva megtenni, ha élvezni akarták egymás által keltett szmogot.A csoportvezető Gerencsér bácsi, a művezető Kriska bácsi a főgépész König bácsi volt. Idős emberek. Én pedig mint gyakornok - majdani tovább tanuló - tőlük kaptam a feladatokat.

Az első napokban azt mondotta a csoportvezető "Bandikám, legyen szíves és nézze meg, hogy kik vannak a dohányzóban?" Nagyon furcsának találtam a felkérést. Nem tudtam mire vélni, hogy minek kell, ez az információ? Talán a naplopókat akarja megtudni, hogy kik is vannak ott? Vagy mi a szándéka, de olyan rendes embernek véltem, így ezt elvetettem. Elszaladtam, megnéztem, majd sietve jelentettem kik is találhatók a dohányzóban. Most már éberen figyeltem a következményeket.

A Gerencsér bácsi igen erős dohányos lévén, ugyancsak pusztította a trafikárút. Nehezen nélkülözte a cigaretta füstjét. Azonnal iránytvett a kijelölt dohányzóhely felé. De mi is történhetett a bódéban? Mert szinte rögtön visszajött.

A kissé bánatos főnökömet megkérdeztem, mi történt? Talán nem volt cigarettája? A válasz meglepő volt! Már azok, akiket ott dohányozni látott már nem voltak ott! Elmentek és nem volt ott senki sem! Egyedül pedig nem esik jól cigarettázni! Ezután már soha nem mentem el a dohányzóig, hanem valahol fusisztam, majd visszatérve jelentettem, hogy kik vannak a dohányzóban. Úgyanis mire a dohányzóba elsétált, addigra más már régen elszívta a bagóját, majd eltávozott.

Senkinek sem esett jól a füstölés, ha netalán egyedül kellett ücsörögve cigiznie, hanem, csak az a jó, ha ismerősökkel jót beszélgetve, egymásnak mesélgetve, szívhatják egymás kifújt füstjét. Azóta előttem az élet ezt csak megerősítette.

Tehát soha sem a füstölés az élvezet, hanem a mások által keltett füst benyelése, ill. a saját maguk által keltett füstnek, a mások által való belélegeztetése az igazi élvezet. Ott a dohányzóban, ha valaki bement úgy, hogy csak egyedül volt odabent, egy - két "slukk" és már el is oltotta a füstrúdját, majd inkább elment dolgozni. Úgy látszott a munka inkább biztosított számára élvezetet, mint a saját füstje. De, ha sokan voltak a dohányzóban? Akkor képesek voltak arra, hogy 3-4 cigarettát is elégettek egymás után - egy ültő helyben - de dolgozni nem mentek még el.

 

Ez azt bizonyítja, hogy csak a mások füstje az igazi! Meg kell figyelni!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Képviselő testület

Lovaszi cimer

Kovács Ferenc polgármester

Testületi tagok:
András Csabáné
Hóbor Róbert
Kovács Ágnes
Varga László
Léránt Ferenc
Páli Tibor

Települési adatok

2021. január

0-17 éves 192
18-59 éves 649
60-99 éves 360

Részletes adatok...


 Az Önkiszolgáló Étterem menüajánlata

Étlap 2022.08.08 - 2022.08.12-ig

Étlap 2022.08.15 - 2022.08.19-ig

 

Bunkerlátogatás

 ovohely

Kedves látogatóink számára lehetőséget biztosítunk a légópince idegenvezetéssel történő látogatására. 

Felnőtt belépő: 500 Ft/fő
Diák és nyugdíjas: 300 Ft/fő;
6 éves korig ingyenes
10 főtől csoportoknak: 400 Ft/fő
 
Jelentkezés: bunkerlovaszi(a)gmail.com
+36 30 265 9614
Joomla templates by Joomlashine