Nyomtatás

Emléktáblát avattunk

A mai fiatalok számára természetes az Olajbányász Művelődési Ház és a benne lévő látnivalók, hiszen zömében e falak között nőttek fel, itt történtek az iskolai ünnepélyek, rendezvények. Sokaknak talán fel sem tünt a nagyterem karzatának dombormű-sora. Az erre járó idegenek azonban rendszerint felkapják a fejüket, hiszen nem vártak ekkora és ilyen mértékű épületet, pláne amikor belülről is megismerik. Persze kevesen gondolják, hogy az olajipar hőskorában kezdetben az amerikai alapítók, majd a hazai vezetők is milyen nagy gondot fordítottak a dolgozók életminőségének javítására. Így került sor a Lakótelep, az orvosi rendelők, a strand, az üzletsor és a Művelődési Ház megépítésére.

Ebben az időben kapott megbízást Vörös János szobrászművész az épület dekoratív szobrainak elkészítésére. Számára ez a környezet nem volt ismeretlen, hiszen előtte dolgozott Lentiben,Zalaegerszegen és Nagykanizsán is, módjában állt az olajipari dolgozók életével megismerkedni. Az ő mindennapi életükből merített ihletet, hétköznapjaik egy-egy momentumát, szabadidős tevékenységüket ábrázolta reliefjén. Az idősebbek még mindig emlékeznek arra, hogy kik voltak az egyes alakok modeljei.

Ennek a munkának kívánt emléket állítani a Kerka-völgye Baráti Kör Egyesület azzal, hogy Jánosi Ferenc helytörténeti kutatásai nyomán emléktáblát helyezett el az egykori műteremnek helyet adó épület falán. Az emléktábla avatásakor a művészt Czupi Gyula a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár igazgatója méltatta, hiszen lelkes lokálpatriótaként sokat foglalkozott nagykanizsai munkáival. A leleplezett táblát Végi Csaba esperes áldotta meg, majd az ünneplők felsétáltak az Olajbányász Művelődési Házba, ahol Cseresnyés Péter miniszterhelyettes megnyitotta a szobrászművész munkáiból nyitott fotó tárlatot. Tóth János az Olajipari Múzeum igazgatója külön kiemelte a két Szent Borbála alakot, mivel kifejezetten olajipari környezetben, fúrótoronnyal ábrázolta a művész.

Az eseményt színesítette a Mixolid kamarakórus előadása. 

  

Hallgassa meg Dányi József tudósítását az eseményről

Utoljára frissítve: 2018. október 01., hétfő 16:05

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned